Appelflappen en gebakken bananen

Reisupdate 1

Daar issie dan! Het eerste reisverslag vanuit Ghana! De komende 9 dagen gaan we met de leerlingen van het Metameer al het moois van dit Afrikaanse land ontdekken.

 

De reis begon gelijk met een feestje want Jentel was jarig! De hele gate heeft kunnen meegenieten van onze ‘happy birthday to you’ en de echte Hollandse appelflappen smaakte goed. Het was nog even spannend of we überhaupt wel zouden vliegen, maar de weergoden waren ons goed gezind en met windkracht 10 vlogen we richting Accra. Op het vliegveld werden we opgewacht door onze lokale Nederlandse gids Joa en gingen we direct door naar het guesthouse. Daar eenmaal aangekomen waren we het al snel eens met elkaar: we gaan op tijd naar bed.

 

Na een goede nachtrust kon het Ghanese avontuur gelijk beginnen met een echt Ghanees ontbijt. Dit was vers fruit met een soort havermoutpap en een papje van soja en maïs. Vooral de soja/maïspap was voor iedereen even wennen, al heeft Tijn zich er dapper doorheen geslagen en zijn bordje netjes leeggegeten. Na het ontbijt vertelde Joa en haar man Henk kort iets over hun stichting AMO die ze in Ghana hebben opgezet. Deze stichting maakt van resthout lesmaterialen die scholen kunnen gebruiken om leerlingen op een creatieve en speelse manier zelf te laten leren en ontdekken. Al het materiaal wordt lokaal ontworpen en geproduceerd. Wat een mooi initiatief!

 

Daarna was het tijd voor een tour door James Town. Maar voordat we hier aankwamen moesten we eerst nog een stuk rijden. En de files in Accra zijn niks vergeleken met die in Nederland… wat een drukte! Als we voor het stoplicht staan, komen we in een soort drive-in supermarkt terecht. Mannen en vrouwen lopen langs de auto’s met van alles nog wat: van zakjes water tot haarborstels en van weegschalen tot eieren. En dat allemaal in grote manden op hun hoofd gebalanceerd. Ondertussen vroeg Freek (a.k.a. Freek Vonk) Joa het hemd van het lijf met allerlei feitjes over Ghana.

 

De tour door James Town was erg indrukwekkend. Het viel de groep op dat het leven zich grotendeels buiten afspeelt. Koken, wassen, vis verkopen; het gebeurd allemaal op straat. De kleine huisjes, vieze straatje en de dieren de overal rondlopen zullen we niet snel vergeten. Luc werd op straat uitgenodigd om zich te wagen aan het stampen van een kokosnootprutje. Dit was toch nog een bruggetje te ver voor hem en liet hij liever over aan de lokale experts. Verder vertelde de gids (met de fantastische naam ‘Rose Darling’) over het bittere verleden van Ghana. Vroeger werden namelijk in James Town slaven verhandeld door onder andere de Portugezen en Nederlanders. Ondanks dat dit gelukkig al lang verleden tijd is, zijn de restanten zoals het oude slavenfort en de lokale slavenmarkt nog zichtbaar in het dagelijkse straatbeeld.

 

Toen was het tijd voor lunch. We werden verrast met heerlijke gebakken bananen en geroosterde pinda’s. Freek kreeg er maar geen genoeg van en gaat het thuis zeker zelf eens proberen na te maken. Na de lunch werden we door onze chauffeur naar het vliegveld gebracht op weg naar onze volgende bestemming: Tamale. Hier werden we verwelkomd door onze nieuwe gastheer en lokale Nederlandse gids Jasper. Hij heeft een guesthouse waar we de komende nacht zullen verblijven. We mogen nog even genieten van een beetje luxe voordat we morgen onze gastgezinnen gaan ontmoeten. Daar heeft iedereen super veel zin in!

 

Na een potje Weerwolven, waarbij Klara na vijf potjes de spelregels nog steeds niet begreep en Jentel iedere eerste ronde werd vermoord, was het tijd om naar bed te gaan. Veel nieuwe indrukken en morgen weer een spannende dag. Slaap lekker en morgen weer een nieuw verhaal uit Ghana!