De koelkast-ceremonie

Reisupdate 6

Onze laatste ochtend bij de gastgezinnen in Fooshegu werd afgesloten met de officiële presentatie van de nieuwe koelkast bij de kliniek! Hierbij waren niet alleen wij als groep aanwezig, maar er was ook hooggeacht publiek. Thomas de verpleger, dominee James en ook de vertegenwoordiger en afgevaardigden van de Chief waren erbij. Thomas, James, Jasper en Sarah wisselden elkaar af met een speech. De komst van de koelkast is dus niet onopgemerkt voorbij gegaan! De mensen van de kliniek waren erg blij met de koelkast en bedankten de gulle ouders van de reizigers en rector Ron hartelijk voor deze gift. Nu de kliniek weer een werkende koelkast heeft, zullen ze weer vaccinaties en medicijnen kunnen bewaren. Nog even handjes schudden, samen op de foto bij de koelkast en de tijd was aangebroken om afscheid te nemen van onze friends. Theun, Tijn en Boris namen afscheid van de altijd vrolijke Simon. Sarah en Dorcas pinkten wat tranen weg. ‘Ik heb Dorcas wel vijf knuffels gegeven’ zei Olivia. Onze friends vonden het echt jammer dat we weer weg gingen.

Nadat we onze friends hadden uitgezwaaid, gingen we terug naar Tamalé. Eindelijk kregen onze reizigers hun shoppingtime! De winkels daar hadden een goede dag dankzij ons, want er is van alles gekocht! We moesten door naar onze laatste activiteit in Tamalé: het bezoeken van de NGO (Non Gouvernmental Organisation) Savana Signatures. Dit is een organisatie die meisjes en andere achtergestelden wilt helpen om stevig in hun schoenen te staan in een samenleving waarin zij niet gelijk staan aan mannen. Taboes worden bespreekbaar gemaakt, bijvoorbeeld dat het helemaal niks geks is als je voor het eerst ongesteld wordt. Daarnaast heeft de NGO ook een app ontwikkeld die is bedoeld om makkelijk kennis te verkrijgen en te kunnen chatten over hetgeen ze thuis liever niet over praten. De Nederlandse Sharon was een van de werknemers die de presentatie gaf. Zij is speciaal vanuit Nederland naar Ghana verhuisd om als vrijwilligster haar steentje bij te dragen.

Op naar het vliegveld! Precies op tijd vertrok onze vlucht naar Accra, maar toen kregen we bericht van de piloot dat we door hevige regenbuien in Accra helemaal niet in Accra konden komen. We moesten landen op het vliegveld van Kumasi. Daar zaten we dan, in een stilstaand vliegtuig te wachten tot het slechte weer voorbij was... Dejavú? Gelukkig kwam daar het goede nieuws van de piloot dat het slechte weer voorbij was, waardoor we nu eindelijk naar Accra konden vertrekken! We moesten hierdoor wel wat van onze planning afwijken, omdat het zo veel had geregend dat de wegen naar Ko Sa Beach overstroomt waren. We gingen terug naar het guesthouse in Accra waar we de eerste nacht ook sliepen. Nog een dejavú! Onze reizigers treurden er niet om, maar zongen uit volle borst kerstliedjes onderweg naar het guesthouse. Tijn bleek een ware rapper te zijn. Lil Kleine is niks bij onze Lil Tijne! Eenmaal aangekomen bij het guesthouse ging het uitstappen niet helemaal soepel. Sigrid belandde met haar benen in de lucht op de grond. We kregen weer dezelfde kamers als de vorige keer. De meiden deden meteen een shotgun op hun ‘eigen’ bed. Ook op deze laatste avond werd er weer volop ‘geweerwolfd’ door de reizigers. En daarna gingen onze wolfjes lekker naar bed. Nog maar één dag in Ghana te gaan!