Freekjes Vonk op safari

Reisupdate 9

Een dag waar eigenlijk iedereen naar uitkeek; de safari! De wekker ging bij iedereen erg vroeg maar de studenten hadden het er niet moeilijk mee, want het enthousiasme zat er goed in. Door drie safari busjes werden we opgehaald en kon het avontuur beginnen. We zaten in de echte safari busjes waar het dak van open kan gaan. Verrekijkers worden gepakt, foto camera’s ook en zo zijn we er allemaal klaar voor.

We rijden het park in en na een paar seconden gaat de radio waarmee de tour guide communiceert af, hij trekt een sprintje en op naar de eerste dieren. Dit waren niet zomaar dieren, namelijk; de bijzondere neushoorns! We kwamen erg dichtbij en iedereen is vol verbazing over deze mooie dieren. In het voorste busje waar Thijs, Ruth, Britt, Leanne, Tina en Doeska inzaten werd er een gigantische fotoschoot georganiseerd, alles voor de pic! Dan horen we allemaal op de radio het woord waar we op hoopten; simba! De tour guide trekt een sprintje en op naar de leeuw. Voor we het weten ligt het prachtige beest voor ons te relaxen. We kunnen allemaal een goede blik op de leeuw werpen en dan begint die te lopen. Rustig aan rijden we achter hem aan en we kunnen ons enthousiasme bijna niet inhouden, wat een mooi moment is dit. Ook zien we giraffen, zebra’s en struisvogels op dit stukje savanne. Het is erg bijzonder om zoveel verschillende dieren te zien terwijl de skyline van Nairobi nog te zien is. We vervolgen onze weg en komen uiteindelijk bij een plekje waar we kunnen plassen. Voor we het weten zien we een panter in de bosjes liggen, of was het toch Ruth met haar panter pakkie!? Tijdens de plaspauze loopt er een gigantische giraffe langs, wat een geluk hebben wij. Net voordat we het park uitrijden spotten we nog de krokodillen, het geluk kan niet op.
Tijd voor de volgende activiteit; lunchen. En dit op een wel hele luxe plek. In een luxe hotel staat een heerlijke lunch klaar met, tot blijdschap van de studenten, hele lekkere aardappelen en gefrituurde vis. Nog een aangename verassing was dat er een zwembad bij zat, ja echt; een zwembad! De bikini/zwembroek mag nog een keer aan en voordat we het doorhebben liggen de studenten in het water. Veel gegiechel en gegil, want dit vonden de studenten toch wel heel erg fijn. Helaas kunnen we er niet heel de dag van genieten want er staat nog een belangrijke activiteit op het programma; Het Masaai dorp! De allerlaatste activiteit van de reis!

Het is een flink stuk rijden en wanneer we er aankomen zien we houten hutjes en het Masaai volk. We worden voorgesteld aan tour guide Paul, die zelf uit een nabij gelegen Masaai dorp komt. Hij neemt ons mee het dorpje in, waar al snel duidelijk wordt dat dit een erg bijzondere plek is. Waar we in Tanzania vaak het gevoel hadden een jaar of 100 terug in de tijd te gaan, hier voelt het als minstens 500! Na wat informatie te horen over de belangrijkste bron van inkomsten voor het volk, namelijk hun geiten en koeien, worden we meegenomen naar het huisje van het stamhoofd. In groepjes van vijf konden we binnen in het hutje luisteren naar het verhaal van onze tour guide. En dit was niet zomaar een verhaal! Wat vooral opviel was dat de Masaai nog een erg traditionele rolverdeling hebben, waar de man veel meer macht en rechten heeft dan de vrouw. Mannen kunnen bijvoorbeeld met meerdere vrouwen trouwen, en de vrouwen doen vrijwel al het werk in het dorp, zoals bijvoorbeeld het bouwen van de hutjes. Best heftig voor ons moderne Nederlanders! 

Na onze ogen uit te hebben gekeken namen we weer een lekker hobbelweggetje terug. Dat maakte Anique trouwens niet uit, die lag weer lekker te slapen! Na ons laatste Afrikaanse avondmaal (met aardappelpuree!!) duiken we weer vroeg onze bedjes in, morgen weer naar huis! 

We willen iedereen bij deze ontzettend bedanken voor deze fantastische reis! Wat een fijne groep, en wat hebben we veel meegemaakt met z’n allen! Ondanks onze dagelijkse verslagen zullen de studenten nog genoeg hebben om te vertellen, deze reis zal ze lang bijblijven.

Voor de laatste keer: lala Salama!