Terug in het mooie Kenia!

Reisupdate 8

Vroege vogels
Wat een omgeving om te slapen zeg! Met ons tentenkamp midden in de natuur, op de helling van de Kilimanjaro en een sterrenhemel waar je u tegen zegt, was het bijna onmogelijk om niet lekker te slapen. Klein beetje jammer dat deze serene rust verstoord werd door een tiental wekkers om 4.30 uur… Tijd om naar Nairobi te gaan! De busreis werd dan ook grotendeels slapend doorgebracht, tot de eerste dieren gespot werden! Wij hadden met ons plekje voorin de bus als eerste een paar zebra’s in de gaten. Zijn jullie niet wakker geworden van het gegil dat toen volgde? De kilometers erna werd dan ook vooral goed naar buiten gekeken, met als resultaat een heleboel zebra’s, antilopen en in de verte nog een giraffe! Wat een feest zo op de vroege ochtend, en de safari is pas morgen! Ook bijzonder om onderweg de Masaai te zien, die veelal met hun kuddes geiten en koeien langs de weg liepen, ook daar gaan we morgen nog meer van zien, wanneer we een Masaai dorp bezoeken.

Kibera
Na de ongeveer acht uur durende reis had iedereen zin om even een rondje te rennen, maar daar was helaas niet veel tijd voor. De backpacks werden afgezet in het hostel, en wij stapten weer in de bus: op naar Kibera, de grootste stedelijke sloppenwijk van Afrika. We werden meegenomen door een aantal lokale gidsen, die nu hun geld verdienen door toeristen Kibera te laten zien. Dit doen ze niet alleen voor het geld, want ze vinden het ook belangrijk mensen uit andere delen van de wereld te laten zien wat er speelt hier in Kenia, en dat we ons realiseren dat er meer is dan onze fijne leventjes in Nederland. Een mooi doel en erg indrukwekkend om mee te maken. We begonnen de tour op de markt, waar veel mensen hun geld verdienen met het verkopen van kleding, spullen of eten. Deze kleding komt grotendeels uit Europa, waar het als afdankertjes wordt weggedaan. Best gek eigenlijk, Nôanne en Leanne konden het bijna niet laten wat kleding mee terug te nemen, zo goed zag het er uit.

Power vrouwen
Naarmate we verder de wijk in liepen kwamen we steeds dichterbij de woonwijken. Deze zijn ingedeeld in 13 verschillende villages, met in totaal een inwonertal van anderhalf tot tweeënhalf miljoen mensen. En dat op een oppervlakte van maar een paar vierkante kilometer! Onderweg kwamen we langs een paar ondernemers. Eerst hoorden we het verhaal van een man die samen met een stel anderen een winkeltje heeft opgezet waar ze sieraden maken van botten en brons, dat anders op straat wordt gegooid. Mooi om te zien dat ze hier werkgelegenheid hebben gecreëerd – een van de grootste problemen in Kibera. Daarna kwamen we bij de Power Women Group. Een groep vrouwen met HIV, die hun krachten hebben verzameld om meer bewustwording te creëren voor HIV, en discriminatie tegen te gaan. Vervolgens hebben ze samen een winkeltje opgestart waar ze sieraden, kleding en andere mooie spullen maken. Super om te zien hoe deze vrouwen zichzelf inzetten voor hun eigen levens, en dat van anderen. 

Wat ons vooral opviel in Kibera is dat het ontzettend arm en vies is, maar dat de mensen ontzettend warm en vriendelijk zijn! Je kunt echt zien dat ze het beste van hun levens proberen te maken met het weinige dat ze hebben, en zich ook nog eens waar mogelijk inzetten voor het algemene belang. Wat een respect hebben wij voor deze mensen! Na terugkomst in het guesthouse was iedereen moe. We hebben weer even heerlijk gegeten en de dag nabesproken, en kijken uit naar de safari morgen!

Lala Salama!