Dag vol hoogtepunten

Reisupdate 5

Sengerema
Vanmorgen begon de dag vroeger dan de andere dagen, en iedereen was voor het eerst op tijd, yes! Vandaag hadden we een leuk, spannend en druk programma. Zo maken de studenten vandaag kennis met de stichting Sengerema waar ze zo hard voor gewerkt hebben. Ook is vandaag de dag dat ze op Boda Boda’s de weg op gaan (motoren!!). Wanneer we met z’n alle aankomen bij stichting Sengerema staan Annemieke en Jeroen ons met open arme op te wachten. We krijgen een leuke uitleg, en ze geven interessante voorbeelden van investeringen die ze in de ondernemers hebben gedaan van het geld wat de vorige groep heeft opgehaald. Leuk om te zien waar het geld terecht is gekomen! Dan is het nu tijd voor de cheque waar zo hard voor gewerkt is. Senna en Leanne overhandigen hem aan David en Glory (twee ondernemers die erg hard gewerkt hebben) en het is een mooi moment. Annemieke en Jeroen bedanken iedereen voor hun fantastische inzet! Met de opbrengst van maar liefst 7328 euro kan de stichting bijna een volledig trainingsprogramma voor de nieuwe groep ondernemers financieren. Wat een topprestatie en wat een mooi doel!

Toeren op de Boda Boda
Ondertussen horen we de Boda Boda’s al aankomen rijden en begint iedereen van enthousiasme te stralen. Dan is het nu tijd voor de leuke tour. Iedereen stapt achterop en nu beginnen de spanningen toch wel te komen, behalve bij Sinead die er helemaal klaar voor is. En daar gaan we dan met z’n allen, wat een grote stoet! Alle Tanzanianen staan met verbijstering te kijken aan de zijkant van de weg, dit zien ze niet vaak. Pole Pole (rustig aan) rijden we over de grote weg, wat een gave ervaring! Het laatste stukje rijden we over een zand en keien weg, wat er erg ruig aan toe gaat. Leanne heeft geen billen meer over in ieder geval! Eenmaal aangekomen op de bestemming wordt er afscheid genomen van de chauffeurs en kunnen we luisteren naar het verhaal van Idda. Zij is een van de ondernemers van Sengerema die al een paar jaar bezig is met haar bedrijfje: een eigen bar! Hier verkoopt ze ’s ochtends huisgemaakte chapati’s en rundvleessoep, en de rest van de dag drinken (met als specialiteit bananenbier naar familierecept). Hoewel Idda het goed voor elkaar heeft, laat een rondje om het huis zien dat ze het nog steeds niet breed heeft. Een klein wc-hokje, emmers om mee te douchen en een klein fornuisje: daar moeten ze het mee doen! 

Lekker verven
Na de uitleg en rondleiding werden we aan het werk gezet: Idda’s bar moet namelijk geschilderd worden, en wij mogen de eerste laag op de muren smeren. Na een uitleg over hoe dit moet (belangrijk dat het goed gebeurt natuurlijk…) kunnen we aan de slag! Eerst om en om, later met z’n allen wordt de muur steeds witter. Met name Amber was in opperste concentratie aan de slag, wij zien een carrière! Naarmate het werk vorderde werd het om ons heen steeds natter.. De droge grond veranderde in een modderbende, waar met name Guido lastig mee om kon gaan. Niet vallen he! Onderweg terug naar Tarakea (helaas niet op de boda boda’s) gingen we nog langs bij een home needs shop (klein supermarktje) van ondernemer Bruno, en bij het kantoorartikelen winkeltje/copyshop van een van onze gastvrouwen Beatrice. Mooi om te zien hoe de ondernemers van Sengerema op hebben kunnen klimmen door hun lening!

Bonte avond
Eenmaal terug in het Guest house begonnen de voorbereidingen voor de avond: de laatste avond in Tarakea met de gastgezinnen moest natuurlijk een feestje worden! Nadat er op de markt nog wat laatste spullen gekocht waren en de slingers en ballonnen opgehangen waren kon het feestje beginnen. De combi van de Nederlandse stoelendans en de Tanzaniaanse Kwaito maakte de avond super internationaal! De gastheren Thijs en Guido praatten de avond aan elkaar, en onder het genot van verse popcorn keken we naar de Macarena (Doeska, Stef, Britt, Julia en Charles, Bewegen is gezond van Nôanne en Britt en nog veel meer dansjes. Wat een topavond, heerlijke afsluiting van onze tijd in Tarakea!

Op naar de volgende bestemming: Moshi!