Back to school

Reisupdate 4

Ploeteren en zweten
De dag begon net als gisteren: opstaan met de gastgezinnen en meehelpen in het huishouden. En dat hebben ze geweten! Waar de studenten gisteren nog een klein beetje gespaard werden, moesten ze vandaag echt flink aan de bak. De dames die bij Charles slapen (Lisa, Nôanne, Doeska en Leanne) gingen mee water halen. We zien overal mensen van alles en nog wat op hun hoofd tillen, dus dat wilden deze meiden ook wel eens proberen! Helaas, missie mislukt: die emmers zijn toch wel erg zwaar! Ook Thijs, Guido en Stef kwamen met mooie verhalen bij ons aan. Ze hadden een man ontmoet die bezig was met het verbeteren van het milieu én de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Wauw! Wat goed om te zien dat ze daar hier ook mee bezig zijn, al laat het vele afval langs de kant van de weg zien dat er nog een lange weg te gaan is in Tanzania…

Apenkoppen!
Na dit productieve ochtendje was het tijd voor het tweede schoolbezoek van deze reis! Dit keer bezochten we een basisschool. Vanuit het guesthouse sprintte iedereen weer naar de busjes, om een kans te hebben in de partybus van Nickson mee te mogen rijden. Waar hij aan het begin keiharde Afrikaanse muziek draaide, genieten we nu onderweg van echte hollandse hiphop, lekkere beat hoor! Eenmaal onderweg spotten we een paar apen in de bomen (of waren het nou toch geen apen Lars??), waarvoor uiteraard even gestopt werd door de chauffeurs. Nadat iedereen uit gefotografeer was reden we verder naar weer een prachtig plekje voor een picknick. De chapati’s werden nu gevuld met heerlijke salade van tomaat, avocado en rode ui (thank god voor de kauwgompjes die waren meegenomen). Smullen!

Docenten in spe
Toen kwamen we aan bij de school; wat een verschil is dit weer met de scholen in Nederland. Alle kinderen verzamelen zich al snel om de bus en staan te giechelen en te juichen, Mambo Poa! Na een korte introductie van de schoolhoofd gingen we lesgeven voor de klas. Complimenten aan Pnira, Stef, Lisa en Karlijn die de leerlingen naast 20 verschillende dieren ook nog eens tot 10 leerden tellen in het Nederlands. Na 100 high fives en gefriemel aan de blonde haren is het tijd voor weer een spannende voetbalwedstrijd. Op een groot veld met prachtig uitzicht verzamelden alle kinderen zich. Het Tanzaniaanse team in hun nieuwe oranje sporttenue speelde de sterren van de hemel en daar konden we helaas niet tegen op, zelfs niet met de hulp van onze Tanzaniaanse guides. Wel hebben we nog punten kunnen scoren door de penalty’s. Ach, we kunnen niet altijd winnen. We speelden op de grens van Tanzania en Kenia, waardoor we aan het einde nog een foto konden maken in Kenia. Daar ging het toch nog even mis: Sinead, Ruth en Anique vielen zo de grens over. Paspoorten wel mee dames?

Special shoutout
Winnaars van domste opmerkingen van de dag gaan deze keer trouwens naar onze lieftallige docenten Lars en Maike. Lars: “Die man daar is de minister of Magic! Ehhh, minister of Sport bedoel ik…’ En toen we onderweg naar het voetbalveld een rotonde zagen zei Maike verbaasd: ‘Huh, ze hebben hier gewoon een kartbaan!” Dit bewijst nog maar eens dat ook docenten soms wel eens in de war zijn.

Lala salama, morgen weer een spannende dag voor de boeg!