Tanzaniaanse leven

Reisupdate 3

Habari Ya Jioni (Goede avond)!
De dag begon voor veel studenten erg vroeg, want vanmorgen draaiden de studenten een ochtendje mee met hun gastgezin. Voor veel families in Tanzania begint de namelijk dag al om 06:00 (of nog eerder), dus rise and shine! Ieder gezin heeft z’n eigen rituelen, de een past net wat beter in het straatje van de studenten dan de ander. Zo gaven Julia en Britt de varkens in de tuin voer, dit was nog best even wennen voor ze (vooral het mengen met de handen). De heren die bij Nickson slapen mochten het ontbijt klaarmaken en gingen aan de slag met het maken van de lokale chapati’s. Zo kwamen de drie jongens er al snel achter dat water niet zo vanzelfsprekend is als wij altijd denken. Nickson moest het eerst nog halen en dat was voor hen best even slikken!

Indrukwekkend bezoek aan de kliniek
Na dit ochtendje ploeteren is het tijd voor een bezoek aan de kliniek van Tarakea. We kwamen binnen en kregen een warm welkom van de dokter die ons een informatieve presentatie gaf. Zo vertelde hij dat de kliniek voor een grote groep van 56.000 mensen verantwoordelijk is, maar slechts 24 bedden heeft staan en ook maar 20 man personeel heeft (waarvan 3 dokters). Daarbij is het zelfs zo dat ze nog naast die 56.000 man nog mensen uit Kenia opvangen die verder nergens naartoe kunnen. Je kan je voorstellen dat dit bij iedereen hard binnenkwam. Daarna volgde de rondleiding; eerst langs dames die nog moesten bevallen en daarna langs dames die net bevallen waren. De kamers lagen vol en de studenten kregen een goede (maar moeilijke en verdrietige) indruk van hoe erg het er aan toe gaat op medisch gebied. De studenten werden allemaal wat stiller naarmate de rondleiding vorderde. Paar indrukwekkende feitjes: er is maar 1 wasmachine voor het hele ziekenhuis en ze verbranden daar al hun eigen afval (recht naast het ziekenhuis).

Vervolgens was de afsluiting en kwam het leuke gedeelte; de volle tas met prachtige kleertjes voor de pasgeboren baby’s. Senna, die dit allemaal verzameld heeft, overhandigde deze aan de dokter en iedereen was sprakeloos. Wat een mooi gebaar en wat een mooi moment. Zelfs de dokter had er geen woorden voor en schoot vol (echt waar!). Stichting Sengerema had ook nog een mooie bijdrage voor de dokter, wat het bezoek aan de kliniek compleet tot een succes maakte. Dit brak iedereen wel eventjes en kwam hard binnen. Huilend en knuffelend liepen de studenten naar buiten. Ook bij Sinead maakte het erg veel indruk; zo verklaarde zichzelf voor gek dat ze soms zo boos werd als ze niet eens haar lievelingseten kreeg, terwijl mensen het hier zo veel slechter hebben. Een intense maar goede ervaring voor de studenten dus. 

Aardappels poten op de Kilimanjaro
Terug bij het guesthouse hebben we met z’n alle nagekletst en is iedereen het op zijn eigen manier aan het verwerken. Vervolgens stapten we de busjes in en gaan we naar de aardappelplantage op de voet van de Kilimanjaro (wauwww!!). Onderweg ernaartoe stoppen we op een van de mooiste uitkijkpunten op de Kilimanjaro, zie de gezellige groepsfoto. Met een paar tegenslagen onderweg de berg op (het busje kwam helaas eventjes vast te zitten haha) bereikten we de aardappelplantage met een prachtig uitzicht over Kenia. Dit werd benoemd door Meneer Blok; kijk jongens, je kan heel Kenia zien liggen. Waarop Leanne verontwaardigd reageert met; Ja hehe logisch dat je heel Kenia kan zien liggen, daar zijn we toch ook!? Iedereen moest lachen, wat wel even fijn voor de sfeer was na de intense ochtend in de kliniek. Ook wel fijn dat Leanne nu ondertussen weet dat ze in Tanzania slaapt en niet in Kenia…

Gezellige afsluiting met z’n allen
Tijd voor onze laatste Swahili les, wat doet David dit fantastisch. Hij krijgt de studenten allemaal erg snel stil, en geloof ons; dat kan een beste klus zijn! Na de lekkere avondmaaltijd sloten we af met een potje weerwolven, met Guido als onze geweldige gastheer. Hij weet het spel echt tot leven te brengen voor iedereen en maakt het tot een groot succes. Wij zien zeker leraar skills in hem!

Na een voldane en indrukwekkende dag zijn alle studenten weer bij hun familie. Lala Salama!