Eindelijk weer aardappelpuree

Reisupdate 6

Een kort verslagje vandaag! Om 4.30 ging de eerste wekker helaas al, het vertrek richting Nairobi stond op de planning. We hebben dan ook het merendeel van de dag in de bus gezeten/gelegen/geslapen.

Om 13.00 uur kwamen we aan bij het hostel in Nairobi. Wat een luxe! Iedereen een eigen wc en eigen douche, met warm water! Dat is na drie dagen zonder bagage en een wastobbe wel heel fijn voor de groep. Veel tijd om te relaxen hadden we niet, we moesten namelijk meteen door naar de rondleiding door de sloppenwijk Kibera.

De gidsen van Kibera tours (die er geboren en getogen zijn) namen ons op sleeptouw door de wijk. De tour startte op de alsmaar groeiende markt van Kibera. Zo veel kraampjes! Loïs vroeg zich terecht af hoe het kwam dat de markt zo groot was. De gids vertelde dat veel jonge, pas afgestudeerden in deze wijk komen wonen omdat het én goedkoop is, en de wijk ligt dicht bij het centrum van de stad waardoor het makkelijk bereikbaar is om een baan in het centrum te zoeken. Wanneer de jongeren geen baan vinden dan starten veel een eigen winkeltje of onderneming op de grote markt.

De tour vervolgde zijn weg langs een werkplek/winkeltje waar mensen van gevonden dierenbotten verschillende sieraden en tierlantijntjes maakten. “Bah” was de eerste reactie van een groot gedeelte van de groep. Dit sloeg snel om toen de groep in het winkeltje de eindproducten zag liggen. Super mooi versierden oorbellen, armbanden en kettingen. En niet alleen mooi, ook nog super duurzaam omdat de botten gewoon als afval op de straat belanden en dan een gevaar vormen voor kleine kinderen.

Aan het einde van de tour kregen we zelfs de kans om een van de huisjes van binnen te bekijken. Dit kwam wel even binnen bij de groep. Het huis bestond eigenlijk alleen uit één grote kamer die met een doek in een slaapkamer en woonkamer verdeelt kon worden. Het bleek dat een gezin hier soms wel met z’n twaalven verbleef! Niet voor te stellen voor onze reizigers omdat veel van hen zo’n ruimte als eigen slaapkamer hebben!

Na de indrukwekkende rondleiding was het tijd om te chillen in het hostel. De meiden waren helemaal in hun sas want: aardappelpuree! Eindelijk even geen rijst, wat zo erg gewaardeerd werd dat de meligheid toesloeg. Er werd woepie veel gelachen, voornamelijk om foto’s van elkaar die niet echt geschikt zijn voor het reisverslag ;-) (en Melissa vermoordt ons als we ze er bij doen)

Morgen is het helaas al weer tijd voor onze laatste dag hier, wat met de gezelligheid binnen de groep waarschijnlijk zo voorbij vliegt!