Lekker wroeten in de aarde

Reisupdate 3

Het is alweer de 3e dag dat we in Tarakea zijn.. de tijd vliegt! De ochtend start voor de reizigers weer met een lekker ontbijtje in het gastgezin waarna ze de handjes uit de mouwen mogen steken. Esmé heeft de dieren mogen voeren (super leuk!) en Melissa heeft haar angsten een klein beetje overwonnen door toe te kijken hoe Esmé dit deed. 
 
Het ontbijt in huize Godfrey werd deze ochtend verzorgd door Marieke en Jessie. Toen Jessie dacht dat al dat eten voor het hele gezin was zei Godfrey ‘no, no, it is just for you two!’ Dat was even slikken! Verder hebben Valentijn en Wout aan hun papa-skills mogen werken, ze hebben op een paar maanden oude baby gepast! 
 
Na deze drukke ochtend (waarbij de punctualiteit van Nederlanders flink op de proef werd gesteld: iedereen was te laat) begonnen we aan de eerste activiteit van de dag. Een bezoek aan de lokale gezondheidskliniek. Direct na aankomst kregen we van de hoofdarts Charles een mooie uitleg over de kliniek. Er was veel mogelijkheid om vragen te stellen waardoor we veel te weten kwamen. De groep vond het indrukwekkend om te horen dat deze kleinschalige kliniek aan meer dan 60.000 bewoners uit de omgeving zorg biedt. 
 
Tijdens de rondleiding viel iedereen van de ene verbazing in andere, dit is zo anders dan in Nederland! Steriele gaasjes die op een bureautje werden opgestapeld en vastgemaakt, twee patiënten die in hetzelfde bed lagen met een pasgeboren baby en dus ook totaal geen privacy voor deze mensen. Dit kwam wel even binnen bij iedereen!
 
Na dit indrukwekkende bezoek reden we door naar de Potato farm van Innocent. Nouja reden, het was meer een stuitertocht over de slechte wegen! Waar denk ik iedereen wel redelijk misselijk in de auto zat, zei Loïs doodleuk: ‘Oh ik val hier echt van in slaap!’. Voordat we de boerderij bezochten was het eerst tijd voor een lekkere lunch. Én wat voor een! In een dennenbos, met super mooi uitzicht op de uitgebreide vlaktes van Tanzania. Genieten! Jessie heeft hier nog de pannenkoek-van-de-dag award (die wordt inmiddels iedere dag uitgedeeld) verdiend door zich al omdraaiend het bestek overal naar toe te strooien. Vet handig!
 
Innocent is een van de ondernemers die door een microkredietlening van Sengerema nu een grote aardappelboerderij heeft. Wij mochten een kijkje nemen op een stuk grond waar de vorige reisgroep de aardappels had bemest. Het was nu tijd om te oogsten! Dit gebeurt niet met een machine zoals bij ons, maar gewoon met de hand. Innocent en zijn ouders doen dit voor een paar hectare land met zijn drieën! Roos en Wout hebben hier hun nieuwe roeping ontdekt, het oogsten vonden ze geweldig. ‘lekker wroeten in de aarde’ aldus de twee boeren in spé. 
 
Eenmaal weer aangekomen in het guesthouse kreeg iedereen instructies om dé avond van de reis voor te bereiden: de bonte avond! Taken werden verdeeld, drankjes, hapjes en versieringen werden geregeld en Noor, Esmé en Loïs hadden de taak gekregen om de avond aan elkaar te praten. Voordat we daadwerkelijk konden beginnen, had Melissa zich nog voorgenomen om de groep even wat warmer (en fitter) te krijgen door een lesje bootcamp te geven. Een natuurtalentje ;-) Nickson, een van de ondernemers, showde zijn dans skills en soepele heupen tijdens de Qwaito dansles. Al snel ging iedereen helemaal los op het leuke dansje! Na de les werd het tijd voor dansjes en spelletjes van onze kant. Allereerst: tijd voor de Macarena! Als kers op de taart kwam eerst nog het nieuws dat onze bagage aan was gekomen!! De stinkende kleding mocht eindelijk uit en geruild worden voor schone kleren. Heerlijk!
 
Na deze enorme opkikker volgden spijkerpoepen en zaklopen. Ook een rondje limbo dansen kwam voorbij. Na al deze gezelligheid was het tijd om de gastgezinnen te bedanken voor hun gastvrijheid deze dagen. Er werden cadeautjes uitgedeeld, knuffels gegeven en er viel zelfs hier en daar een traan. Het waren een paar geweldige dagen in Tarakea, nu op naar de volgende bestemming: Moshi!