De wedstrijd van het jaar

Reisupdate 2

Aan het ontbijt bespreken de mama’s hoe de nacht zou zijn bevallen voor iedereen. Hebben ze lekker geslapen? Zou Melissa last hebben gehad van de dieren? Heeft Joyce de wc (het gat in de grond) overleeft? Wanneer ze één voor één binnendruppelen zien we al blije koppies. Iedereen heeft een top nacht gehad! De mannen delen een tweepersoonsbed, waar Wout toch iets minder blij mee was. Valentijn schopte hem ’s nachts bijna het bed uit ;-) Iedereen heeft ’s ochtends zijn eigen ontbijtjes gemaakt, super lekker! Het eten bevalt iedereen tot nu toe ook goed.
 
De eerste activiteit van de dag stond op het programma: een speurtocht over de lokale markt waarbij ieder groepje op jacht ging naar de ingrediënten voor een Tanzaniaans gerecht. Samen met een van de lokale ondernemers gingen ze op pad. Toen de speurtocht voorbij was, kwam Roos terug met ingevlochten haar, had Loïs traditionele kleding aan gehad en had Marieke een huwelijksaanzoek in de pocket. Al met al een bijzondere ervaring waarbij het verschil tussen Nederland (lekker geordend, goede kraampjes etc.) en Tanzania goed duidelijk werd. De groep merkte ook heel goed op dat je toch wel heel anders behandeld wordt hier als je geen local bent; toen Roos haar haar in liet vlechten, werd er letterlijk iemand aan de kant geduwd om plaats voor haar te maken! 
 
Na een heerlijke lunch was het tijd om te vertrekken naar de volgende activiteit. Esmé heeft zich inmiddels ontpopt tot de ultieme survivalist van de groep: ze is echt op alles voorbereidt! Zonnebrandcrème, deet, extra kleren – wat heeft ze niet in haar handbagage zitten?! 
 
Na een insmeerrondje vertrokken we naar de basisschool. Hier keek iedereen ontzettend naar uit! Na een mooi ritje van 20 minuten met uitzicht op de Kilimanjaro werden we opgewacht door honderden blije leerlingen. Wat een tof gezicht! De assistent-head teacher vertelde dat er op Rongai Primary School wel 550 leerlingen zitten! Dat betekend dat er soms klassen zijn met 86 leerlingen. 
 
Na de uitleg en een korte rondleiding was het tijd voor het sportieve hoogtepunt van de dag. De voetbalwedstrijd van het jaar: Nederland-Tanzania. Terwijl de leerlingen al aan de warming-up begonnen waren was een deel van de groep vol vertrouwen: ‘Wij gaan dik winnen, want zij zijn straks al helemaal moe!’ riep Melissa. Anderen hadden er minder vertrouwen in: ‘Moeten we voor ál deze mensen gaan spelen?!’ zei Joyce, de hele omgeving + de rest van de school waren opgetrommeld om te komen kijken. 
 
De wedstrijd begon. We zullen het kort houden... ondanks de snelheid van Wout (op welke positie heeft hij niet gestaan) was de stand 10-0 voor Tanzania. Om de pijn te verzachten werd er nog een rondje penalty’s gedaan. Met trots kunnen we zeggen dat we deze met 4-3 gewonnen hebben! 
 
Na afloop kregen we nog een verrassing: er werd gedanst! Het was nu de beurt aan de meiden van de school om te laten zien wat ze konden. Een mooie traditionele dans volgde, waarbij duidelijk werd hoe ritmisch iedereen hier is. Wat hier op volgde was een mooi moment: na wat aanmoediging van mama Berttina heeft de hele groep meegedanst met de leerlingen! Super stoer! De dans testte wel flink de soepelheid van onze Nederlandse heupen. 
 
Het afscheid van de leerlingen escaleerde (positief!) volledig. Noor, Marieke en Jessie werden volledig doodgeknuffeld door de kinderen. Jessie heeft er nog een prachtige coupe aan over gehouden. Valentijn werd volledig gevloerd door een groep leerlingen die wilden knuffelen. 
 
Moe, maar ontzettend blij en voldaan vertrokken we richting het guesthouse. De ingrediënten die ze op de markt hadden gekocht deze ochtend werden nu omgetoverd naar het avondeten! Deze keer niet door de kok, maar door de groep zelf. Het was een heerlijke maaltijd waar iedereen van genoten heeft :-) 
 
Na nog een laatste ode aan de Nederlandse cultuur (dromendans, fuifje, bizzey kwamen o.a. voorbij) was het alweer tijd om naar het gastgezin te gaan. Een goede nachtrust was wel weer welkom, op naar de volgende dag!