Let's go back to basic

Reisupdate 3

De eerste nacht in de Afrikaanse hutjes zit erop! Een wekker was voor de meeste jongeren niet nodig, want het wordt al vroeg licht in Tamale. Toen Kirsten en Laura in het eerste dorp aankwamen was de ‘name ceremony’ al begonnen. Er was 8 dagen geleden een kindje in het dorp geboren en 8 dagen na de geboorte is er een ceremonie waarbij het kindje aan het dorp wordt laten zien en de naam bekend wordt gemaakt. Met gebeden, muziek en eten wordt dit moment uitgebreid gevierd. Wij namens Fairaway hebben een stuk zeep gegeven, want dat is gebruikelijk om te geven om het kindje te wassen. De groep had voor het eerst het gevoel niet aangestaard te worden, maar voelen zich al langzaam deel van de community.

Na de ceremonie was het tijd om de village chief te ontmoeten. Deze belangrijke man is het aanspreekpunt voor geschillen in het dorp en gaat bijvoorbeeld ook over het land in het dorp. Hij heette ons welkom en gaf ons ‘cola-bonen’ om op te kauwen. Vol enthousiasme probeerde iedereen een boon, maar dit enthousiasme sloeg al snel om: zo bitter! Snel tijd om de school te bezoeken. Aan elke arm hingen 5 kinderen en de jongeren gingen van lokaal naar lokaal om alle groepen te zien.

In het andere dorp stonden Rianne en Idil vanochtend al het hele huis schoon te vegen. Revi zei nog: doesn’t it go faster with a ‘stofzuiger’? Hij en Sam hadden makkelijk praten, want zij werden als koningen behandeld door hun gastgezin. Toen Kirsten en Laura langs kwamen, werden ze toch even uit hun relax modus gehaald. Hup, met z’n allen water halen. Anke schepte het water uit het meer en Maartje en Sarah namen als eerste de emmer op hun hoofd. Het ziet er zo makkelijk uit bij de Afrikaanse vrouwen, maar dat viel toch wel tegen. Ook de jongens mochten het even proberen en dit vonden de lokale vrouwen wel erg grappig om te zien. Op het land werken was beter aan hen besteed, echt mannenwerk. Het verschil tussen mannen en vrouwen is de jongeren dan ook al erg opgevallen de afgelopen dagen. De mannen hoeven niet af te wassen, te koken of schoon te maken.

Tijdens ons bezoek bij het andere dorp was Sietse onderweg om varkensvoer te gaan maken samen met zijn Ghanese ‘friend’. Jochem steunde hem zoals altijd: de 2 Jacobs. Jochem had zich vanochtend ook al flink in het zweet gewerkt door het vuur aan te wapperen. Hij was ook ‘per ongeluk’ in een bijbel-les terecht gekomen. Het kan hier allemaal!

Nynke en Floor hebben zich vanochtend als eersten van de groep aan de Afrikaanse douche gewaagd. Een doek om, emmer water mee en let’s go! Het was even improviseren, maar het resultaat was fijn. Floor en Savannah roken de frisse meiden en waren jaloers, dit willen wij ook. ’s Middags hebben ze dan toch ook even een emmer water over zichzelf heen gegooid. Wij hopen dat de andere jongeren dit verslag lezen en ook geïnspireerd raken, het is stiekem wel nodig (haha).