Stay humble

Reisupdate 6

Het is nog midden in de nacht als onze wekker gaat. Deze ochtend staan we vroeg op, want we gaan alweer naar Kenia! Slaapdronken stappen we de bus in, laat dat ontbijtje nog maar even zitten. Iedereen valt gelijk in slaap. De grens bij Kenia gaat soepel, zo soepel dat we nog even een stop maken voor souvenirs. Er komen heel wat leuke kadootjes jullie kant op! Mooi op tijd komen we aan in Nairobi bij ons hostel. Snel de spullen wegleggen en dan gelijk door naar de activiteit van vandaag: een tour door de sloppenwijk (Kibera)! Een activiteit waar sommige nog wel een beetje sceptisch over zijn. Is dat niet gek om daar als toerist rond te wandelen?

De zon schijnt volop als de tour begint. We maken kennis met onze tour guides, allemaal jongeren die zijn opgegroeid in de Kibera: de grootste sloppenwijk van Afrika. Er wonen ongeveer 1,2 miljoen mensen op 4km2 en in de huisjes van 10m2 wonen soms wel 12 mensen samen, daar schrikken we wel even van. Het eerste gedeelte van de tour lopen we over de markt waar tweedehands kleding en schoenen worden verkocht uit Europa. Al snel wandelen we de kibera verder binnen. Isa valt vooral de geur heel erg op, die is namelijk niet erg prettig. Dat is ook niet zo gek als je ziet hoe veel afval er op straat en langs de kant ligt. Tot grote schrik van Gwen, Luca en Floor spelen er gewoon puppy’s en kinderen in al dit afval. 

Maar er gebeuren ook heel veel mooie dingen in de Kibera (ook wel: City of Hope). Onze eerste stop is bij een sieraden winkeltje, waar ze van oude botten de mooiste souvenirs maken. Mooi dat ze op deze manier zowel bijdragen aan het schoonhouden van de straten dan wel werkgelegenheid creëren voor jonge mensen uit de sloppenwijk. Na de winkel bijna te hebben leeggekocht (wie wil nou niet dit initiatief steunen?) vervolgen we onze tocht. De volgende stop is zeker net zo inspirerend. Bij Power Women Shop vertelt onze gastvrouw hoe ze als groep HIV positieve vrouwen verschillende initiatieven hebben opgezet om meer bewustzijn te creëren over HIV binnen de Kibera. Daarnaast helpen ze jonge moeders die noodgedwongen moeten stoppen met school. Ze leiden hen op tot naaisters of kapsters, zodat ze zelf geld kunnen verdienen.

We sluiten de tour af in een van de huisjes in de sloppenwijk, waar we net op tijd binnen zijn voor de regen. We zien dan ook gelijk wat de omstandigheden zijn als het regent, want de huisjes blijken bij lange na niet water dicht. Toch heeft het ook wel iets knus, terwijl de regen op het golfplaten dak tikt hebben we nog mooie gesprekken met onze tourguides. Het is bijzonder om te zien hoe positief zij in het leven staan: “You make your own hapiness and your own sadness”, aldus de guide Leo. Iedereen is erg onder de indruk van de energie van deze jongens en meiden. “You understand life much more than we do”, aldus Luca. De verhalen van deze mensen zullen ons nog lang bij blijven. Hier kunnen we in Nederland nog veel van leren. Floor vat deze ervaring tijdens het avondeten mooi samen: “eigenlijk zou iedereen deze reis moeten doen, maar niet iedereen is hier voor gemaakt”. 

Morgen is het alweer voor onze laatste dag in Kenia. Dat betekent, op safari! Tot morgen