Laatste dag in Tarakea

Reisupdate 3

Deze ochtend kunnen we eindelijk iets terug doen voor onze gastvrije gastgezinnen, we gaan ze namelijk helpen in het huishouden! Sidney, Martine en Luca mogen hun eigen was doen, terwijl mevrouw Klijmij de chapati’s voor het ontbijt bakt. Hierna is het tijd om de vloer te vegen, dat is toch wel een beetje gek aangezien dit gewoon modder is. De ochtend van Timo, Teun en Ralf is wel heel avontuurlijk, ze mogen zelfs helpen bij de voorbereidingen voor het avondeten. Een kip wordt uit het kippenhok geplukt, of iemand die even wil slachten? Onder het motto: je moet elke kans pakken, staat Timo gelijk vooraan. Met een bot mes en zonder angst slacht hij de kip. Dat wordt een lekker maaltje vanavond en een goed verhaal voor thuis! Nina en Yva doen een nieuwe ontdekking op hun boerderij. Er blijken namelijk heel veel koffiebonen in de achtertuin te groeien! Die hadden ze nog even over het hoofd gezien. Karlijn en Gwen gaan deze ochtend mais plukken, dat is ook een hele nieuwe beleving. We zijn hier pas 2 dagen, maar er is al echt een band ontstaan tussen de gastouders en de reizigers. Yva en en Nina noemen hun gastmoeder zelfs al Mama (zo snel gaat dat dus moeders ;) ).

In de middag rijden we een flink stuk over de voet van de Kilimanjaro. Dit keer niet in auto’s, maar op echte boda boda’s (scooters)! We vertrekken vol gas en enthousiasme. Al snel verlaten we de verharde weg en gaan we een hobbelig junglepaadje op, wat een avontuur! Gelukkig weten onze chauffeurs ons moeiteloos langs de stenen en door de kuilen te manoeuvreren! Onderweg valt opeens de scooter van Martine stil, wat blijkt: de benzine is op. Er wordt wat benzine bij een klein hutje langs het pad gehaald (uit een oud cola flesje!) en ze kunnen weer aansluiten. Al cruisend door de maïsvelden is iedereen overweldigd door het uitzicht, wat is het hier mooi! Na een klein halfuurtje komen we aan bij de onze bestemming: een échte Tanzaniaanse potato farm! Voordat we gaan helpen met het vruchtbaar maken van het land, is het eerst tijd voor de lunch. Heerlijk picknicken in het bos, alsof we ons even in Nederland wanen met al die naaldbomen om ons heen. Met volle magen gaan we aan de slag. Iedereen krijgt een bakje fertilizer en een pikhouweel, harken maar! Onder toeziend oog van onze boda boda chauffeurs en hun camera’s gaan we aan de slag. Floor zorgt voor een flink lachsalvo onder ons publiek, wanneer ze naast de aardappels ook het onkruid voorziet van fertilizer! Ralf steelt de show met zijn versie van Salty-man tijdens het bestrooien van de aardappels: “Do it again, you are a professional!” Dat werken op het land in de zon is wel erg vermoeiend! Gelukkig kunnen we uitrusten tijdens de terugrit op onze boda boda’s.

Het is vandaag alweer onze laatste dag in Tarakea: tijd voor het eindfeest! Maar eerst moeten er voorbereidingen worden getroffen. Karlijn en Isa zijn super creatief en maken haarbandjes voor iedereen van wat verdwaalde knutselspullen. Sidney is team ballonnen opblazen en laat iedereen af en toe flink opschrikken door ze te laten knallen. Uiteindelijk ziet het Guesthouse er super feestelijk uit en barst het feest los! De gastouders leren ons de Qwaito (lokale dans) en de dansvloer wordt niet meer verlaten. Marijke laat haar dansmoves zien in de dance cirkel, die meid kan dansen! Ralf doet zijn taak als DJ eer aan, wanneer hij vanaf de balustrade de dansvloer opzweept. Tijd voor een potje stoelendans, de locals doen gezellig mee en laten ondertussen hun beste dansmoves zien! Toch zijn het Floor en Esmée die uiteindelijk in de finale belanden… een spannende strijd, maar uiteindelijk gaat Esmée er met de winst vandoor! Ook de limbodans mag niet uit blijven. Nina blijkt hier de beste in! Een tropische regenbui maakt een einde aan het feest, maar Gwen komt met het geweldige idee om deze kans te gebruiken om haar haar te wassen! Velen volgen al snel haar voorbeeld en al snel staat iedereen met shampoo in zijn haar onder de regenpijp. Heerlijk fris gaat iedereen weer terug naar de gastgezinnen, dat wordt een lekker laatste nachtje slaap bij de gastgezinnen! We hebben een fantastische tijd gehad in Tarakea, morgen op naar het volgende avontuur!