Zon, voetbal, ziekenhuis

Reisupdate 2

Na een heerlijk nachtje slaap komen de reizigers vol verhalen terug van hun gastgezinnen bij het guesthouse. Luca, Sidney, Gwen en mevrouw Klijmij komen dolenthousiast binnen: ‘We hebben de leukste ochtend ooit gehad!’ De kindjes uit hun gastgezin wilden niet dat ze weg gingen, omdat ze het veels te leuk vinden om met hen te springtouwen en frisbeeën! Ellen en Isa vertellen heel casual dat ze een rat hebben gezien, maar ze zijn hier niet zo van onder de indruk. De anderen hebben ook een leuke ochtend gehad en flink geholpen bij het maken van het ontbijt wat verrassend genoeg gewoon toast met omelet en avocado was. Ook het verse fruit hier gaat er goed in! Ongelofelijk hoeveel lekkerder dat hier smaakt dan het fruit in Nederland!

Dan is het tijd om onze Swahili-skills zelf in de praktijk te brengen, we gaan namelijk shoppen op een echte Afrikaanse markt! Het is al snel duidelijk dat hier niet zo vaak toeristen komen. Toch wel een beetje ongemakkelijk als je inkopen probeert te doen terwijl er zo’n 30 paar ogen toekijken. Maar de reizigers laten zich hierdoor niet tegenhouden en lopen al snel rond met tassen vol bananen, meel en uien. Het is bijzonder om hier rond te lopen, de dames in hun felgekleurde jurken zorgen voor een vrolijk straatbeeld. Iedereen roept Karibu (welkom) naar ons, we voelen ons net filmsterren! Naast de inkopen krijgen de leerlingen ook leuke opdrachten mee die ze fanatiek uitvoeren! Marijke en Luca hebben hun haar prachtig laten invlechten door dames op de markt, Karlijn, Timo, Sidney en Floor leren de lokale dans: de shuffle en Martine krijgt een marktkoopman zo ver om zijn nagel door haar te laten lakken. Uiteindelijk gaat het groepje van Ralf, Isa en Martine er met de prijs vandoor: supermooie traditionele doeken komen jullie kant op!

Terug in het guesthouse gaan we samen met onze gastouders de lunch bereiden. Timo zijn liefde voor koken is duidelijk te zien, als een echte chefkok is hij op drie plaatsen tegelijk! Hoewel het groepje van Yva, Teun Marijke en Gwen het hoofdingrediënt (de meel) per ongeluk op de markt heeft laten staan, laten ze zich hierdoor niet uit het veld slaan. Ze blijken een topteam bij het rollen van de chapati’s (een soort lokale pannenkoek), dat wordt spierpijn morgen! Floor is populair bij de kokkin, als er iets moet gebeuren schalt er hard ‘Flora’ door het guesthouse. Leuk deze nieuwe Tanzaniaanse bijnaam! Van hard werken krijg je honger, gelukkig mogen we deze heerlijke lunch ook zelf opeten. We zijn verbaasd over onze eigen kookkunsten!

Nu onze buikjes zijn gevuld, kunnen we vol energie aan de voetbalwedstrijd beginnen! Het is eventjes rijden naar de school, maar dat maakt niet uit, want het is beregezellig in onze eigen party-bus! Bizzey blijkt ook in de playlist van de chaffeur te staan, dus iedereen zingt uit volle borst mee. En ook nu weer een bijzondere ontmoeting onderweg, want een groepje apen steekt plotseling over! Supertof dat we al deze wilde dieren gewoon onderweg tegen komen! Bij aankomst op het voetbalveld moeten we toch wel even slikken: daar staan twee voetbalteams van jongens van onze eigen leeftijd in vol ornaat, inclusief kicksen en echte voetbal-tenues. We laten ons niet kennen en maken een professionele voetbalteamfoto met de Kilimanjaro op de achtergrond. Toch zijn we stiekem wel opgelucht als even later toch blijkt dat we het op mogen nemen tegen een ander team met een stuk jongere kids.

Maar schijnt bedriegt, want deze kleintjes blijken ook steengoed te zijn! Na een korte warming up geleid door Ellen en Ralf klinkt het fluitsignaal en gaan we van start. Karlijn haar sportiviteit komt al snel naar boven en met een paar mooie acties weet zij de bal toch wel langs wat kinderen te krijgen! Ondanks Timo’s fantastische keeper-skills (hij weet zeker 5 ballen tegen te houden), staan we na een tijdje toch met 2-0 achter. Maar dan maakt een fantastische actie van Martine het 2-1! We kunnen ons geluk niet op! De scheidsrechter fluit af, en dan is het nog tijd voor penalty’s. Ralf en Ellen weten te scoren, waardoor we de winst toch op onze naam kunnen schrijven! EEN HISTORISCH MOMENT VOOR FAIRAWAY! (dit is nog nooit eerder gelukt).

Deze dag is nog niet voorbij, want we gaan op bezoek bij een lokaal ziekenhuis! We worden hartelijk ontvangen in het kantoor van de directeur. Midden in zijn verhaal worden we opgeschrikt: er vliegt een gigantische sprinkhaan naar binnen die Sidney’s rug als uitgekozen plek ziet om even te chillen. Sidney geeft geen kick (in tegenstelling tot de rest) en blijft rustig wachten tot de directeur deze van haar rug plukt. Daarna kan hij zijn verhaal weer vervolgen en we luisteren aandachtig. Bizar dat er maar twee dokters zijn voor een gebied van 54.000 mensen. Ook vinden we het erg schokkend om te zien hoe weinig medicijnen er in de apotheek aanwezig zijn. Het ziekenhuis heeft moeite om financieel rond te komen. Isa is verbaasd hoe weinig privacy de patiënten hebben, zo liggen er in de bevallingskamer veel bedden naast elkaar zonder gordijnen of muurtje er tussen. Teun is super geïnteresseerd en vraagt de directeur de oren van het hoofd. Daarmee gaat hij vast punten scoren bij zijn vriendin die verpleegkunde studeert!

Als we terugkomen is het al laat, dus na het eten houden we nog een minuut stilte en vertrekt iedereen daarna moe, maar voldaan terug naar zijn gastgezin. Het was een volle, maar superleuke dag! Welterusten!