Laatste dag in Nepal

Reisupdate 7

We zijn alweer aangekomen bij onze laatste update vanuit Nepal! En we beginnen nog even bij gisteravond, de bonte avond! We hadden het er al dagen over, hij is twee keer uitgesteld, maar gisteravond kwam het er dan toch van! De jury bestond uit Kirsten en Nina, en de avond werd aan elkaar gepraat door onze wannabe Songfestival presentatrices Renée en Joyce, die er een waar spektakel van maakten. We begonnen met een dansvoorstelling van Ghislaine, Juliette, Suus en Floor. Het was de Macarena, en ze nodigden het hele publiek uit om mee te doen, wat ze een mooie 16 punten van de jury opleverde. Vervolgens gingen Olivia en Ghislaine in matchende t-shirts ‘Leef’ van André Hazes zingen, maar hier was de jury kritisch op, omdat Ghislaine een heel couplet leek te zijn vergeten. Hierna volgde het moordspel (à la De Lama’s) door Inge en Tiba: dit werd best aardig gespeeld door de deelnemers, maar helaas was de uitkomst niet helemaal kloppend. De jury vond dit echter geen probleem, en gaf hen maar liefst 17 punten! Toen kwamen Lars en Floor met hun grote ‘Fairaway in Nepal quiz’, met 30 vragen over de groep en de dingen die we zijn tegengekomen in Nepal, en dat allemaal met een goede dosis humor gebracht. Ook onze gidsen Gelu en Lakpah deden mee, waardoor het heel entertainend was, maar wellicht iets te lang! En de slotact van de avond werd gebracht door Lars en Madelon, die Country Roads van John Denver hebben gezonden, met wat aanpassingen gemaakt op basis van onze ervaringen! De jury vond het een zeer moeilijke beslissing, en ze hebben lang gedelibereerd, maar ze hebben uiteindelijk tot winnaar van de Oreo’s gekroond: Tiba en Inge! Wat een super leuke manier om onze laatste gezamenlijke avond af te sluiten!

Vanochtend zijn we vroeg opgestaan, zodat we iets na 7 uur terecht konden bij de Women Entrepreneur Group in ons stadje Sauhara. Deze vrouwen kunnen geen baan vinden in de toeristen-industrie, dus werken nu hier. Zij verzamelen olifantenpoep van de straat, laten dit drogen, koken het en voegen er eventueel kleur aan toe, om het vervolgens met water te mengen en in een mal/zeef te verspreiden, om tot slot nog 4 uur te laten drogen. Dit deel van het proces (in de zeef) werd ook even uitgeprobeerd door Tiba en Joyce, die het eigenlijk helemaal niet zo vies vonden. Hierna kan het uit de mal gehaald worden en verwerkt worden tot boekjes, fotolijstjes, of andere leuke hebbedingetjes, en dit verkopen ze dan aan toeristen. Een mooie manier voor deze vrouwen om een inkomen te verdienen, terwijl tegelijkertijd veel van de olifantenpoep op straat wordt opgeruimd!

Om 8 uur vertrokken we dan, om de lange terugweg naar Kathmandu te beginnen! Onderweg nog 2x gestopt voor een plaspauze en vroege lunch, en dankzij een gebrek aan verwachte files, waren we toch om kwart voor 3 alweer bij het eerste gastgezin! Bij aankomst in Kathmandu heeft Lars nog even onze gidsen en chauffeurs bedankt en hen namens de groep cadeautjes gegegeven (zie foto). De rest van de middag hebben we nog even in onze Pepsi-wijk besteed. Voor degenen die zich trouwens afvragen waarom de wijk is vernoemd naar een cola merk: dat is omdat er zo’n 17 jaar geleden een Pepsi-fabriek in de wijk is neergezet. Aan de ene kant is dit heel goed geweest, omdat er veel werkgelegenheid is gecreëerd (200 mensen werken er), maar aan de andere kant zijn ze ook behoorlijke lucht- en watervervuilers, dus dat is weer de keerzijde ervan. Helaas werken er ook nauwelijks mensen uit deze wijk in de fabriek, dus zij profiteren er zelf niet heel erg van.

We zijn met de groep nog even naar een veldje gelopen om daar met de lokale kinderen (die allemaal vrij zijn vandaag) te voetballen. Het begon met één jongetje uit één van de gastgezinnen, maar er kwamen steeds meer nieuwsgierige lokale jongens bij, waardoor uiteindelijk alleen Inge (die ook het eerste goal had gescoord!), Tiba en Lars nog meespeelden voor team Nederland. De reden dat er zoveel kinderen vrij zijn vandaag, is omdat zaterdag de enige vrije dag is hier. De school- en werkweek duurt hier namelijk van zondag t/m vrijdag, dus we denken dat we in Nederland nog niets te klagen hebben!

De rest van de middag en avond heeft iedereen weer bij hetzelfde gastgezin doorgebracht als aan het begin van onze reis, en dat vinden ze wel zo prettig. Nog een laatste keer genieten van de Nepalese keuken en gastvrijheid, en morgen wordt iedereen om kwart voor 6 opgepikt om naar het vliegveld te gaan. Dit is dan ook het laatste reisverslag, en we hopen dat jullie er telkens van genoten hebben! Wij hebben het in ieder geval ontzettend leuk gehad met deze enthousiaste, gezellige en leergierige groep, en morgen kunnen jullie alle reizigers weer lekker knuffelen bij terugkomst op Schiphol. Tot dan!