En toen: back to basic

Reisupdate 4

Daar zijn we weer! Het is even stil geweest rondom onze avonturen in Tanzania, maar niet getreurd: we hebben weer een mooi verslag voor jullie getypt. Jullie zijn vast benieuwd naar wat we de afgelopen dagen allemaal hebben beleefd?!

Woensdag was het tijd om Tarakea achter ons te laten. In de ochtend hebben we een koffie- en bananenplantage bezocht waar fairtrade koffiebonen en bananen worden geteeld. De koffiebonen worden onder andere doorverkocht aan Starbucks. De koffieboeren hebben ons het hele proces, van het zaadje planten tot koffie maken, laten zien en uiteindelijk hebben we ons eigen kopje koffie gezet. Hier en daar wat scheve gezichten vanwege de sterke smaak, maar Suzanne lustte er wel pap van en tikte zo drie kopjes achterover. Na de koffie- en bananentour zijn we doorgereden naar Moshi vanaf waar we een fietstocht naar een nieuw dorp hebben gemaakt om de nacht door te brengen. De fietstocht aan zich was al een heel avontuur: hobbelige weggetjes dwars door het Tanzaniaanse landschap met op de achtergrond de Kilimanjaro; wát een uitzicht. De heren Mike, Hugo en Zjuul hadden flink de pas erin en vonden dat sommige dames toch wel erg langzaam waren.

Eenmaal in het dorp werden we over de verschillende gastgezinnen verdeeld, wat voor een aantal toch even slikken was vanwege de primitieve omstandigheden. Kleine hutjes, geen elektriciteit en een gat in de buitenlucht als wc was toch even andere koek. Maar iedereen heeft zich er dapper doorheen geslagen, en de volgende dag waren we er allemaal over eens dat het een hele bijzondere ervaring was. Zo iets ga je niet snel meer vergeten!

Gisteren hadden we wel wat ontspanning verdiend en hebben we een bezoek gebracht aan de hotsprings; een ware oase met helderblauw water midden tussen het groen. Yvette en Demi hebben heerlijk liggen dobberen in hun zwembanden en Alyscha, Sia en Amara lieten kleine visjes aan hun voeten knabbelen. Iedereen kon lekker even ontspannen en het was dan ook een relaxte dag.

Vanochtend moesten we vroeg uit de veren om Tanzania in te ruilen voor Kenia. De busrit verliep soepel en rond de middag kwamen we aan in het hotel in Nairobi. Deze keer mét wifi, en dat was voor iedereen een hele opluchting. Nadat de kamers waren verdeeld, stond een bezoek aan de sloppenwijk Kibera op het programma. Ook dit was weer een hele indrukwekkende ervaring. We kregen een rondleiding van 4 gidsen die hier zijn opgegroeid en ons veel over het dagelijks leven in de sloppenwijk wisten te vertellen. Kibera is één groot doolhof van kleine straatjes en veel viezigheid waar kinderen op blote voetjes rondrennen. Het is moeilijk voor te stellen dat dit de dagelijkse realiteit is van vele mensen. Maar ondanks dat de situatie een schok was, bleek er ook veel goeds te zijn veranderd de afgelopen jaren. Zo zijn er op verschillende plekken wc-gebouwtjes gebouwd zodat mensen niet meer buiten in de greppels hun behoeften hoeven te doen. Daarnaast gebruiken de gidsen de inkomsten van de tours om hun grote droom te verwezenlijken: een plek creëren voor kinderen en jongeren om hun talenten te kunnen ontwikkelen. Wat fijn dat wij daar een steentje aan bij hebben kunnen dragen.

Morgen is onze laatste dag alweer aangebroken! Dus we gaan nog even flink genieten van onze tijd hier in het prachtige Afrika. Slaap lekker, lala salama!