Een warm welkom

Reisupdate 1

Na bijna een half jaar er naar toe leven, is het eindelijk zo ver: ons Afrikaanse avontuur kan beginnen! Bepakt en bezakt (sommige koffers iets groter dan anderen, we noemen geen namen ;) ) verzamelen we op Schiphol. Iedereen is perfect op tijd waardoor we zelfs 5 min te vroeg bij de check-in zijn! Op Schiphol is Ralf al binnen 5 minuten zijn hoofdkussentje kwijt. Een nieuwe moet er dus gescoord geworden, en dat is hem gelukkig op tijd gelukt! De reis verloopt soepel, Ellen haar reisleider skills komen naar boven als ze een local helpt met het invullen van zijn gele formuliertje en Timo bewijst zich als een echte gentleman wanneer hij iedereen zijn tassen aangeeft bij het wachten. Esmée en Lisanne daarentegen worden door de stewardess aangezien voor ‘the smallest ones’ van de groep. Veilig komen we aan in Kenia, we installeren ons bij het koffiezaakje met wat spelletjes om de tijd te doden, maar voor we het weten staat Pieter, onze chauffeur, bij ons voor de deur!

Een lange trip naar Tanzania, iedereen ligt heerlijk te slapen maar precies op het perfecte moment worden we wakker. Een hele kudde giraffen kijkt ons nieuwsgierig aan. Wat is dat nou hier opeens in de savanne? En bij de giraffen blijft het niet, ook een kudde zebra’s en antilopen worden gespot.  Martine gelooft zelfs een olifant te zien, of zou dat toch het slaaptekort zijn geweest? De grensovergang van Tanzania is ook een hele beleving. Vingerafdrukken worden afgegeven, formuliertjes ingevuld en ook gaan we langs bij een geïmproviseerde ebola-test tent. Desalniettemin, bereiken we zonder al te veel problemen niet veel later onze bestemming: Tarakea!

Wat een bijzonder dorpje. Met uitzicht op de Kilimanjaro, vrouwen in gekleurde jurken, kinderen die overal waar we komen naar ons zwaaien en een hele gemoedelijke sfeer, voelen we ons hier meteen thuis. Na een overheerlijke lunch staat meteen de eerste activiteit op het programma: een bezoek aan een basisschool! Luca vindt het wel jammer dat we meteen met het leukste beginnen. Al bij aankomst op het schoolplein komen alle kinderen aangesneld. High fives worden uitgedeeld en een bende vrolijke koppies begroet ons! Maar eerst op bezoek bij het schoolhoofd, die ons veel schokkende dingen verteld. Zo blijken er per leerkracht zo’n 70 leerlingen in de klas te zitten, onvoorstelbaar! Wel is het slagingspercentage op deze school heel hoog, wat ons verbaasd met deze faciliteiten. En dan is het tijd voor het leukste gedeelte van de dag: elkaars taal leren! De leerlingen leren ons in het Swahili tot 10 tellen, en wij doen fanatiek in de maneschijn (met bijbehorende bewegingen), tot grote hilariteit van de kids. Ellen, Ralf en Marijke hebben volgens ons hun nieuwe roeping gevonden en gaan helemaal op in hun rol als docent!

Na dit vrolijke bezoek, is het eindelijk tijd om de gastgezinnen te ontmoeten en ons onderkomen voor de komende nachten te aanschouwen. Dit zorgt voor hier en daar een traantje, maar vooral voor heel veel enthousiasme! Yva en Nina slapen aan het einde van een hobbelig bergweggetje in de jungle, en hun gastgezin heeft geiten, varkens, koeien en kippen. Nina voelt zich dan ook meteen helemaal thuis op haar Tanzaniaanse boerderij! Ellen en Isa krijgen naast de kindjes uit hun gastgezin ook een warm welkom van alle buurkinderen er bij. Hier zullen zij zich de komende 3 nachten dus wel vermaken!

Na het eten is het nog tijd voor een kort Swahili lesje. Al snel begint iedereen te knikkebollen, en we sluiten hem dan ook vroegtijdig af met een Lala Salama (Weltrusten)!