De jungle!

Reisupdate 3

Het was vandaag dag van de revolutie: een nationale feestdag. Dit is de dag dat de militairen onder leiding van Bouterse de macht overnamen van de regering in 1980. Deze revolutie wordt ook wel een staatsgreep genoemd. De militairen grepen de macht, omdat de regering erg corrupt was en het geld in eigen zakken stopte in plaats van in de opbouw van het land. Op deze feestdag zijn alle leerlingen vrij. Dit was voor ons een buitenkansje om lekker met de jongeren op pad te gaan in de jungle.

Na een ontbijtje bij onze gastgezinnen zijn we samen met 2 lokale jongens de jungle in gegaan. Het had ’s ochtends geregend, dus het was lekker modderig in de jungle. ‘Zitten hier ook koala’s?’, vroeg Siebe. Helaas hebben we die niet gezien, haha! Met onze schoenen onder het slijk kwamen we op een gegeven moment bij een beekje aan, waardoor we niet meer verder konden. De lokale jongens die met ons mee waren liepen hier gewoon doorheen, maar dat zag de rest niet zo zitten. Wij deden ondertussen een fotoshoot in de boom, die bijna op ons hoofd viel toen Roberto er tegenaan leunde. De lokale jongens hadden een draagzak van bladeren gemaakt. Sarah heeft haar tas hierin gedaan en is hiermee terug gelopen naar het dorp. ‘Hij zat nog fijner dan mijn eigen tas’, zei ze trots. Het was voor sommigen wel wat zwaar en een beetje benauwd, en dan te bedenken dat de mensen die hier wonen ook nog moesten jagen op zwijnen in de tussentijd. Wij hadden alleen oog voor waar we onze voeten neer moesten zetten. Lume wist de weg terug nog precies. Dat kwam doordat hij ‘gisteravond stiekem alvast een oefenrondje in de jungle had gelopen’. De grapjas!

Hierna heeft de groep heerlijk kunnen chillen in de hangmat. Dat is iets wat ze al heel goed afgaat! Het zijn al echte Surinamers aan het worden. Sanne en Aniek gaan zelfs in de hangmat slapen vannacht. Echte avonturiers! Ze hadden nog wel even langer willen chillen, maar ’s middags werd er een wedstrijd georganiseerd tussen twee voetbalclubs. Terwijl de voetballers zich in het zweet werkten in de zon, zat de rest van het dorp onder de grote boom te supporten. Wij gingen daar lekker tussen zitten. Aniek liet in de tussentijd haar haren invlechten door Mildred en een meisje van haar gastgezin. ‘Je wordt ineens een heel ander persoon’, zegt Lume. Na de wedstrijd was het aan ons de beurt om te gaan voetballen. We hebben met de andere kinderen gelummeld. Lume was wel héél vaak de lummel, Vera was lekker fanatiek en Siebe had even een panna gemaakt.

Na al dat zweten was het tijd voor een ‘frisse’ duik in de rivier. Isa vond het wel fijn dat ze eindelijk kon douchen. Of ze hier veel schoner van zijn geworden dat weten we niet, maar ze hebben eindelijk zichzelf gewassen, tot grote vreugde van Sarah H en Kirsten.

Te tamara!