Het blijft mooi!

Reisupdate 7

Vandaag is de laatste dag in Kenia. En ook vandaag zijn we vroeg opgestaan. Het nieuwe ritme van de reizigers zit er helemaal in. Maandag zullen ze ook wel om 5 uur wakker zijn. Maar het was het meer dan waard. We werden vroeg opgehaald voor de safari. Al snel was het raak. Er liepen een aantal giraffes vlak langs onze bus en oh wat waren ze prachtig. Daarachter was de skyline van Nairobi te zien. Fabiën vond het echt heel gaaf. Maar echt. De taakverdeling binnen de groep werd ook snel duidelijk. Maaike, de berggeit, bleek ook een fantastische spotter. Nina en Lars werden het feitjesteam. Van de meeste dieren wisten zij wel iets interessants te vinden. Fabiën was de fotograaf en Rutger was de reisleider en vertelde precies wat we aan de linkerkant waar zagen. Maudi zorgde er voor dat we de dieren bleven waarderen, ook al hadden we bijvoorbeeld al meerdere zebra’s gezien.

Op een gegeven moment waren er leeuwen gespot en zijn we daar naar toe geracet. Maar helaas waren we te laat. Daarna kregen we nog een melding en reden we in een grote colonne met allemaal andere auto’s naar de leeuwen toe. Dankzij Peter hadden we een goede plek en konden we de leeuwin zien! Wat een kers op de taart was dit. En toen gingen we nog door! We stonden namelijk ook ineens oog in oog met een krokodil. Hij was lekker aan het zonnen en wij konden hem prachtig bekijken! Wat een machtig beest is dat toch. 

In het park is ook een plek om ivoor te verbranden. In Kenia waren voornamelijk in de jaren 80 veel stropers actief. Op dat moment ging een kilo ivoor voor 13 dollar over de toonbank. De president heeft toen in 1989 bedacht om het ivoor te gaan verbranden en daarmee de prijs te laten zakken. Inmiddels is de prijs door het verbranden gezakt naar 1,30 dollar per kilo. En dit is ook noodzakelijk, want neushoorns kunnen maar twee kinderen krijgen. Het eerste kindje maakt namelijk met de hoorn een gat in de buik van de moeder, en het tweede zorgt ervoor dat de moeder overlijdt. Het is dus ontzettend belangrijk om te zorgen dat deze dieren niet worden gestroopt! 

Na de safari gingen we lunchen bij het centrum voor cultuur. We hadden ook wat vrije tijd om rond te lopen en er staan daar ook een aantal nagebouwde huisjes van het platteland. Zo kan je ook zien hoe de verschillende stammen leefden. In Kenia zijn er ongeveer 42 stammen, en zij hebben allemaal hun eigen gebruiken. De reizigers waren erg onder de indruk van het feit dat het dus legaal is om een tweede vrouw te hebben, en nog meer dat er dus een apart huis voor haar is. De meeste traditionele stammen maken een houten frame met stenen en touw, wat vervolgens wordt opgevuld met modder. 

De dansvoorstelling waar we daarna naartoe zijn gegaan, was erg indrukwekkend. Een groep danste allerlei ceremoniële dansen van verschillende stammen. Het was echt gaaf om de verschillen te zien en ook hoe trots ze zijn op deze dansen. Fabiën werd zelfs nog het podium opgehaald om even mee te dansen. De voorstelling werd afgesloten door een acrobatiekgroep die echt vette dingen deed. Rutger wil graag nog even een lesje bij ze volgen, want hij had al last van z’n heup na een koprol. Zo leerden we iets meer over de cultuur van Kenia en het was ook goed voor de groep om, na de sloppenwijk van gister, ook de positieve kanten van het land te zien. 

Ondanks dat de groep echt heeft geleerd om te waarderen wat ze hebben, waren ze toch een beetje klaar met rijst en chapati’s. Het werd heel goed opgemerkt dat dit ook is wat de mensen hier iedere dag eten, en dat het daarom goed was om het mee te maken. Maar op de laatste avond hebben we met z’n allen lekker pizza besteld! Dat was een welkome verrassing voor de groep. 

De laatste dag van de reis zit er nu bijna op, en het laatste reisverslag is dan ook bijna af. Dit was een ontzettend leerzame week en er zijn veel grenzen verlegd. Ik vond het erg leuk om jullie op de hoogte te houden. De reizigers staan ook te popelen om jullie morgen al hun verhalen te vertellen! Bedankt voor het lezen en tot morgen!