De laatste dag in Tanzania!

Reisupdate 5

De dag begint met een ontbijtpakketje dat wordt langsgebracht bij de gastgezinnen. De leerlingen zijn al hard aan het werk. Tessa en Ilse knippen de heg, Matthijs, Jort en Wouter hebben al water gehaald en Marije, Lise en Sam hebben de kippen gevoerd en het eten voor de geiten klaar gemaakt. Sabine en Julliëtte hebben het huis zo hard gepoetst dat het naar eigen zeggen als air-bnb verhuurd zou kunnen worden. Leuk om de ochtendrituelen van de gastgezinnen mee te beleven! Ook is er tijd voor quality-time met het gezin: zo zijn de kindjes in het gastgezin van Jort heel blij met de toeters die hij voor ze heeft meegebracht!

In de middag staat er een schoolbezoek op het programma. Onderweg stoppen we voor een leuke picknick. Op school worden we ontvangen in het kantoor van de directeur. Ilse en Tessa stellen supergoede vragen aan hem, zo zijn ze benieuwd of de directeur het onderwijs in Tanzania goed vindt. Daar is hij heel stellig in: ‘No!’. Zo is er weinig lesmateriaal beschikbaar en zitten er gemiddeld 60 kinderen in een klas. Dat ervaren we later zelf als we langs de klassen gaan om te knutselen met de leerlingen. We worden ontvangen in de klassen met vrolijke dansjes en liedjes. 

Het is bijzonder om te zien hoe blij de kinderen zijn met een kraaltje of veertje. Ze weten bijzonder goede trucjes om er een paar extra te bemachtigen. Zo verstoppen ze de veertjes in hun laatje of verwisselen snel van plek. Sam is geschokt om te zien dat er in de klas een oudere leerling met een stok rond loopt en de leerlingen letterlijk op de vingers tikt. Ondanks dat het uitdelen wat chaotisch verloopt, heeft iedereen het naar zijn zin. Zowel de jongens als de meiden helpen supergeduldig en zorgen dat alle leerlingen een mooi armbandje krijgen.

Dan is het tijd voor de voetbalwedstrijd! De lat ligt hoog, want het is nog geen één Fairawayteam gelukt om de Tanzaniaanse kinderen te verslaan. Jort en Siebert hebben er vertrouwen in dat dat deze keer sowieso wél moet lukken! Terwijl alle schoolkinderen een indrukwekkende warming-up doen, worden de koeien nog van het veld gehaald. Het hele dorp is toegestroomd om deze topteams aan te moedigen.

Dan klinkt het fluitsignaal en we gaan fanatiek van start! Onze eerste kans wordt door Lise hard op de paal geknald. De volgende aanval is voor de Tanzaniaanse leerlingen maar dankzij een prachtige redding van keeper Klijmij blijft het 0-0. Helaas weten de snelle kinderen toch op voorsprong te komen. Het is een felle strijd en de Dutchies doen er alles aan om te winnen. De jongens laten hun voetbalskills zien, waarbij Matthijs in al zijn fanatisme uitglijdt in de koeienvlaai. Ook de dames doen het goed: Juliëtte en Marije blijken geboren verdedigers en ook Lise laat zich van haar beste kant zien, want de tweede kans gaat er in! Ondanks alle energie en de goals van Lise en Wouter verliezen we helaas de wedstrijd. De enthousiaste scheidsrechter wil ook nog graag een penalty-serie. Zelfs Sabine met haar geblesseerde enkel en Rens die zich niet topfit voelt schieten de bal hard in het goal. Daarmee winnen wij dit onderdeel. Lisanne en Marleen zijn trots op hun team!

Tijd om terug te gaan naar Tarakea, want het is alweer de laatste avond: tijd voor een afscheidsfeestje!  We spelen oer-Hollandse spellen zoals koekhappen, spijkerpoepen en zaklopen. Ook onze gastouders doen fanatiek mee en het is een gezellige boel. Op het einde van de avond heeft iedereen nog een leuk cadeautje voor zijn gastgezin als bedankje. De tijd in Tanzania is voorbij gevlogen. We hebben kennis gemaakt met een prachtig land, wat helaas ook nog met veel uitdagingen te maken heeft. Tijd om ons avontuur te vervolgen richting Kenia!

Quote van de dag: ‘Gast, die mensen hier dragen hele huizen mee op hun hoofd!’ (Siebert)