Koffie, zweet en stoelendans

Reisupdate 2

Vol verhalen komen de leerlingen terug bij het guesthouse. Ze hebben allemaal een goede nacht gehad, ondanks dat het wel even wennen is! Matthijs, Jort en Wouter hebben de avond ervoor nog spelletjes gespeeld met de kindjes uit hun gastgezin: superleuk dat ze hen telkens een boks willen geven! Sam, Marije en Lise zijn tevreden over hun bedje: ‘we hebben zelfs kussens!’. Mooi hoe je hier blij wordt van kleine dingen. De WC daarentegen is wel even wennen: doortrekken ging niet dus ze moeten met emmers water doorspoelen! Bij Siebert en Rens was het ook een fijne nacht. Siebert heeft gisteravond zelfs aan zijn host durven vragen of hij mocht douchen. Nou, dat kon: emmers water werden voor hem opgewarmd, dus hij heeft een heerlijke warme douche gehad!

Terwijl we op de bus wachten, onder het genot van een lekker kopje koffie of thee, zingen we voor Astrid, want zij is vandaag jarig! De groep heeft zelfs gedacht aan een cadeautje voor haar, superlief. Na een lekker ontbijtje in de bus, komen we in de regen aan in Moshi. Door de glibberige weg moeten we het laatste stukje lopen. Wouter blijkt een echte gentlemen en houdt een paraplu boven het hoofd van de dames, zodat zij foto’s kunnen maken. Lise heeft meteen spijt dat ze haar witte schoenen heeft aangetrokken in plaats van de oude schoenen van haar moeder. 

De gidsen hebben ons op een enthousiaste manier van alles geleerd over Fairtrade bananen- en koffieteelt. Zo wisten we niet dat bananenbomen geen bomen zijn, maar planten en dat het dragen van een tros bananen op je hoofd nog ontzettend lastig is. Meneer Zweers blijkt hier het beste in! Ook hebben we het lokaal gebrouwen bananenbier mogen proeven: ‘een soort mislukte smoothie’ aldus Lise. Nadat we van alles over bananen hebben geleerd, worden we meegenomen in de wereld van de koffiebonen. Sam, onze koffie-expert, staat versteld dat er zo veel werk zit in het maken van een kopje koffie. De heren hebben supergoed geholpen bij dit proces. Matthijs blijkt een kei in het roosteren van de koffiebonen. Juliëtte en Sabine lijken wel een professioneel onderzoeksteam: het gesprek met de gids wordt opgenomen en alles wordt vastgelegd met de GoPro. Als dat geen goed profielwerkstuk wordt, dan weten we het ook niet meer. Na een mooie terugtocht door de groene plantages stond een heerlijke lunch op ons te wachten. Siebert grapt dat hij de kookkunsten van de kok beter vindt dan die van zijn moeder (sorry Eloise). 

Na die heerlijke lunch hebben we genoeg energie voor een mooie fietstocht. Door de regen zijn er plassen ontstaan zo groot als vijvers en de weg was glibberig, maar de leerlingen blijken uitstekende mountainbikers. Iedereen heeft droge voeten gehouden! Jort snapt er niks van dat zijn achterwiel steeds weg slipt, maar die blijkt zo plat als een dubbeltje. Gelukkig zijn er fietspompen mee en kan hij de tocht zonder problemen voortzetten. 

Aangekomen bij de gastgezinnen krijgen we weer een warm welkom. ‘Ongelofelijk hoe blij je kunt zijn met een koude douche!’- aldus Marije. Ook iedereen is super tevreden over het eten. Wouter en Rens hebben dapper de bananen geprobeerd en durven nu thuis toch weer een banaan te eten. De spontane dansles en het kampvuur waren superleuk. Ilse en Tessa hebben het gevoel dat de rook van het kampvuur expres hun kant op komt en doen snel hun zonnebril op, ook al is het donker. Ook kwam Sam met het briljante idee om de stoelendans in te zetten. De locals doen bloedfanatiek mee en Juliëtte belandt zelfs op schoot bij onze lokale reisgids. Het was een supertoffe dag met een knallend einde! Slaap lekker!

Quote van de dag: als deze mensen mee doen aan expeditie Robinson – ze winnen alles! (Sabine)