1,3 miljoen?!

Reisupdate 6

Een kort nachtje door ons zwemavontuur gisteren, want er zat zelfs een 3 in de wekker bij sommigen. Op naar Kenia! Voor het eerst hadden we flinke regen overdag. Daar merkten we niks van in de bus. De eerste twee uur was het lekker rustig in de bus, want we lagen lekker te slapen. Heerlijk rustig voor de chauffeurs. Daarna ging het gekibbel, geklets en geouwehoer weer verder als vanouds. Yaide en Kirsten luisteren hier met veel plezier naar.

Daar was het dan weer: Kenia. We gingen het gebouw in om nieuwe stempels te bemachtigen. Lisanne vond het wel erg autistisch, je moest per se via de ene kant naar binnen en via de andere kant naar buiten, terwijl de wc in Tanzania lag. En toen begon het: de twerking skills van Yvo om alle masaivrouwen die mooie kralenkettingen verkochten af te leiden en weg te jagen, terwijl we aan het wachten waren op Niels. Die heeft een boete gescoord van 50 euro voor roken op de grens. Dat is toch wel erg veel geld voor een sigaretje.  

De weg naar Kibera (de grote sloppenwijk) was crisscross. Van alle kanten werden we ingehaald. Op een gegeven moment was er zelfs een stroming die tegen het verkeer in reed. Ofja, wat is de goede kant? Na een tijdje (Afrikaanse tijd) kwamen we aan bij de sloppenwijk. We werden opgesplitst in groepen. Iedereen kreeg een eigen gids. De gids van Lisanne, Sjoerd, Cynthia en twee Zwitserse mensen was zelfs president (van een zone binnen de sloppenwijk welgenoemd).

Sjoerd vroeg zich af hoeveel mensen er wel niet wonen. De gids vertelde dat het er zo’n 1,3 zijn. ‘1,3 duizend?’ ‘Nee, het is 1,3 miljoen.’ Zijn mond viel open van verbazing. Zo veel had hij niet verwacht. Het omvat zo’n 4 km2, oftewel HEEL VEEL mensen op een kluitje. Het is zelfs zo’n kluitje dat Cynthia spontaan claustrofobisch werd van alle kleine vieze steegjes. Morgen wordt er opnieuw geteld hoeveel mensen er wonen, dus ze moeten de hele dag in hun hutje verblijven met het hele gezin van wat wij een slaapkamer zouden noemen.

Tegenwoordig zijn er no more flying toilets: ze gooien niet meer hun uitwerpselen letterlijk op straat. Dit komt door een initiatief van de overheid om centrale toiletten/douches te regelen. Voor 5 shilling (0,02 euro) per keer kunnen de inwoners er gebruik van maken. Iedereen is ontzettend onder de indruk. Fleur beseft dat ze het eigenlijk heel erg goed heeft in Nederland. Ook Marleen, Iris, Meinke, Roos en Lieke waren verbaasd over de ‘playground’ van de kinderen. Dat was letterlijk vóór het wc-gebouwtje knikkeren of hinkelen.

Op de terug weg was de vraag naar de KFC groot. ‘Stelletje verwende nesten’ was de reactie van Kirsten.  Dus nee, dat hebben we niet gedaan. We gaan weer voor een heerlijk lokaal bordje eten. Tijdens het eten kwam alle energie eruit, iedereen tetterde voluit. Na het eten vertelde Rosalie dat ze heel erg graag een kind mee wilde nemen in haar koffer. Gelukkig heeft ze dat niet gedaan, anders dan hadden we waarschijnlijk nog meer problemen gehad bij de douane. Morgen staat de safari op het programma, eindelijk en dat is helaas al weer onze laatste dag! We hebben al genoeg dieren langs de weg gezien, maar we kunnen niet wachten. Slaap lekker allemaal.

Uitspraak van de dag: Afrikaanse tijd, het duurt langer dan dat.