Pole, Pole, African Time

Reisupdate 4

Vanochtend zijn we allemaal vroeg uit de veren gegaan, want het is de dag om naar Moshi te gaan. Iedereen stond al vroeg klaar. Roos, Anouk en Lieke stonden al om 5:25 voor de deur te wachten en ze zagen alle busjes voorbij rijden, dus zijn ze maar weer terug het bedje in gedoken. Alles Pole Pole (langzaam, langzaam). We namen afscheid van onze gastgezinnen en maakte nog tientallen groepsfoto’s. Uiteindelijk zijn we dus wat later vertrokken naar onze koffie/bananentour in Moshi.

We werden bij de koffietour hartelijk ontvangen door de gidsen en kregen uiteraard koffie aangeboden. Het ging misschien regenen, daarom heeft Yaide een mooie stippeltjesponcho aangetrokken. Waarop Lisanne begon te zingen: ‘Op een grote paddenstoel rood met witte stippen…’. Daarnaast bleek hij multifunctioneel: als deur voor de wc en als picknickkleedje.  Waar onze fotograaf Rosalie hele mooie foto’s van gemaakt heeft.

Daarna zijn we met z’n allen vol enthousiasme op pad gegaan over gladde paadjes om wat mee te krijgen van het koffieproces en om te zien waarvoor bananen gebruikt worden in Tanzania. We hebben geholpen bij het maken van de koffie (al waren sommigen meer bezig met de kippen die er rond liepen, want die waren zo eng), waarna we een zelf gemaakt ‘bakkie pleur’ kregen. Hij was overheerlijk. Isa en Lisanne waren fanatiek met het verpoten van de bananenboom, want die stond te dicht tegen een andere boom aan. Die spierballen hadden ze gelukkig bij de warming-up van maandag getraind. Het lunchdiner viel na de wandelingen en al dat harde werken goed in de smaak. Niet te vergeten dat we het hele souvenirwinkeltje hebben leeggekocht, voordat we naar Moshi reden voor de fietstour.

We zijn op de fiets naar onze nieuwe gastgezinnen gereden. ‘Geen elektrische fiets? Hoe kan dat nou? Hoe moeten we dan fietsen?’ Voor sommigen was het een grote aanpassing om weer op een normale fiets rond te rijden, zelfs voor een half uurtje. Nu zijn de wegen hier natuurlijk wel anders, maar dat maakt het juist avontuurlijk. African roads are african adventures! De versnellingen waren moeilijk te vinden voor Fleur en Cynthia, daarom kwamen zij amper vooruit, terwijl ze keihard aan het trappen waren. Er zijn veel slippertjes gemaakt, zo heeft Kirsten natte voetjes gekregen, is Yvo’s broek helemaal bruin gespetterd en lag Sterre met heel haar hebben en houden in de modder.

Na dit fietsavontuur zijn we bij de gastgezinnen gaan kijken. Wat een luxe vergeleken met het afgelopen gezin. Velen zijn heel erg blij met het nieuwe gastgezin, maar eigenlijk vooral met een ‘toilet’ binnen. Zo ook Cynthia, al weet ze dat misschien zelf niet. Iris heeft er namelijk voor gezorgd dat haar gastouder maar liefst acht spinnen heeft doodgemept, omdat Cynthia daar bang voor is. Daarna rende ze zelf gillend de kamer uit vanwege een sprinkhaan. Laura en Daniek zijn meteen aan het werk gezet, ze hebben namelijk rijst uitgezocht en zijn daar druk mee bezig geweest. Ondertussen heeft Fleur veel meiden hun haar ingevlochten. Nadat iedereen gezellig bij het gastgezin heeft gegeten, zijn we allemaal bij elkaar gekomen bij een vuurtje met wat muziek. Isa en Lisanne hebben daarbij hun super coole voetbal skills laten zien aan de lokale bevolking. Na een gezellige avond en een lange dag gaan we weer lekker slapen. Ook op Afrikaanse tijd.