Strijd op de lokale markt

Reisupdate 3

Vanochtend begon de dag met een gezellig ontbijt bij het guesthouse. De vraag blijft: wie had de meeste spinnen in de kamer? Meinke en Marleen hebben weer lepeltje lepeltje gelegen, Smoare lag nog te tukken toen de chauffeur arriveerde en blijkbaar heeft het keihard geregend vannacht. Kirsten en Yaide hebben de regen niet eens gehoord. Deze groep begeleiden heeft de batterij laten leeglopen. Net als de MB’s van Lieke, Roos en Anouk. Nee hoor, ze zijn niet verslaafd aan hun telefoon. De regen zorgde ook voor modderige wegen en natuurlijk hebben Sjoerd zijn schoenen weer gebadderd in de modder.

Na het ontbijt stond de speurtocht over de markt op het programma. Er ontstond direct een fanatieke strijd tussen het team van Smoare. Iedereen moet de ingrediënten van de lunch kopen, woorden vertalen en een aantal opdrachten doen. Deze zijn met enthousiasme uitgevoerd: Isa heeft haar haren laten invlechten, Daphne heeft flink onderhandeld op de markt, Rob speelde vals met de drone en Fleur heeft een huppeltje gedaan. We laten iedereen nog even in spanning wie de mooie prijs in ontvangst mag nemen.

De kookworkshop viel bij Daniek en Maureen goed in de smaak. Ondanks verschillende instructies, hebben ze heerlijke mandazi’s gemaakt. Sjoerd en Daphne hebben zich uitgeleeft met het maken van de chapati’s. We moesten wel weer wennen aan African time, want het koken gaat niet zo vlotjes als in Nederland. De hongerige fanatiekelingen moesten hun geduld op de proef stellen.

Na de kookworkshop was het tijd voor een bezoek aan de zwangerschapskliniek in Tanzania. We mochten aan het hoofd van de kliniek vragen stellen en Yvo liet deze kans niet aan zich voorbij gaan. Hij vroeg zich vooral af of hij in Tanzania meerdere vrouwen mag hebben. Hij houdt het toch maar bij één vrouw. Tijdens het interview heeft het hoofd ons alles verteld over de verzekeringen, problemen rondom zwangerschappen, de rol van de overheid en hoe de cultuur hiermee omgaat. Erg interessant om de grote verschillen met Nederland te zien en iedereen was erg onder de indruk.

’s Avonds barstte het eindfeest los! Er is flink koek gehapt, zak gelopen en gedanst. De gastgezinnen dansten volop mee met Ronnie Flex en de Jeugd van Tegenwoordig. Yvo nam de rol als MC op zich met als resultaat limbo dansen en de polonaise. Wat hebben we genoten deze laatste avond samen met onze gastgezinnen in Tarakea. We zullen ze missen!!

Nu gaan we snel slapen, want morgen vertrekken we vroeg naar Moshi toe. De wekker met de 4 in de klok, wat? Dit kunnen Marleen, Meinke, Roos, Anouk en Lieke niet aan. We zullen zien. Slaap lekker allemaal.

Uitspraak van de dag: ‘Ik heb geen zware botten, maar ik hou van koekjes.’