Modderbaden en bibbergidsen

Reisupdate 7

Vandaag was onze laatste dag in Nairobi en van de hele reis. Maar de afsluiting van het programma was er daarom niet minder om. Vandaag stond er nog een bezoek aan een sloppenwijk op het programma. De verwachting was dat dit echt enorm veel indruk zou maken. En dat is zeker en vast gelukt! Na de droogte van de laatste maanden regende het pijpenstelen afgelopen nacht, en bij de start van onze tour kregen we ook nog een hele lading over ons heen. Alle mensen om ons heen keken met grote verbazing hoe wij het weer trotseerden, maar voor zo’n warme regen draaien wij noorderlingen onze hand niet om! Natuurlijk zorgde deze overload aan regen voor een transformatie van de sloppenwijk; onze voeten konden genieten van een modderbad!

We werden opgehaald door vier geboren en getogen Kiberiaanse gidsen. Kibera betekent eigenlijk bos en is een stuk grond wat tijdens de kolonisatie toegewezen is aan Kenianen. Inmiddels is dit de eerste stop voor veel mensen die van het platteland vertrekken naar de stad om een beter leven te zoeken. Zeker met de droogte waar wij eerder deze week al meerdere malen getuigen van zijn geweest, zal deze stad in de stad alleen maar groeien. Ondertussen huisvest deze sloppenwijk, de grootste van Nairobi, één (!) van de vijf miljoen inwoners van Nairobi.

Ondanks de erbarmelijke omstandigheden, gidste onze gids Freddy ons langs een aantal erg inspirerende projecten! Zo startte een aantal werkloze jongeren een bedrijfje – Victorious Craft Group - dat juwelen maakt uit beenderen die mensen na het afpeuzelen op straat gooien. Een organisatie waar nu in totaal 40 mensen hun brood verdienen en die hun mooie creaties tot in Canada verkopen! Met haar allerliefste charmes kreeg Lara een van de mannen zo ver dat ze een armbandje van hen cadeau kreeg.

Daarnaast gingen we langs bij Karibuni Power Women Group, waar een tiental vrouwen met HIV/aids er alles aan doen om het stigma rondom deze ziekte in hun gemeenschap te doorbreken. Vroeger waren mensen bang van hen en hadden zij helemaal geen hoop voor de toekomst. Nu hebben zij een kinderopvang en een winkeltje met allerlei sieraden, kleding en ander moois om in hun onderhoud te voorzien, en worden ze steeds meer gerespecteerd!

Verder zagen we 1 van de 8 eco-centers, een gebouw waar toiletten, douches en een meetingcenter tezamen zitten. Lijkt misschien standaard maar deze mensen hebben geen toiletten in hun hutjes. Vroeger was er enkel de ‘flying toilet’, zakjes met uitwerpselen werden op goede gok naar buiten gegooid! Daarom zie je nog steeds mensen met een paraplu door de straten wandelen. Nu wordt het methaangas van de uitwerpselen opgevangen en gebruikt om op te koken.
De gidsen vertelden ook dat er in de laatste vijf jaar veel verbeteringen zijn geweest, ook voor de veiligheid. Voorheen was er veel meer geweld, maar sinds vijf jaar is dat aanzienlijk verbeterd. Kleine lichtpuntjes, maar het blijft natuurlijk een erg schrijnende toestand. Wel vonden we het allemaal erg opvallend hoe relaxt en vriendelijk de mensen zijn!

Terwijl wij nog lekker in onze shirtjes rondliepen, stond onze gids echt te bibberen omdat hij het zo koud had! Hier is het echt winter voor hen en we zagen dan ook al veel mensen met een flinke winterjas aan lopen!

Na deze waarschijnlijk meest indrukwekkende activiteit van de afgelopen 9 dagen, kon het verschil niet groter zijn. Na de tour gingen we gezellig eten in een Mall. Met het geld dat we daar voor 1 menu betaalden, moesten onze gidsen soms een week lang met 7 overleven. Erg dubbel, maar wel mooi om te zien hoe iedereen plots erg dankbaar was dat we in het westen zijn geboren!

’s Avonds was het tijd voor nog een hele rits weerwolf spelletjes, de spanning was op sommige momenten niet te snijden! Na het inpakken van onze laatste Kibera-souvenirs was het tijd om nog even onder de wol te kruipen, want om 2 uur moesten we allemaal gepakt en gezakt klaar staan om naar het vliegveld te vertrekken!

Wij hebben er in ieder geval enorm van genoten. We hadden een fantastische groep en zonder hen zou het nooit hetzelfde zijn geweest. Voor jullie allen: bedankt voor het lezen & hopelijk tot een volgende reis!!

Kwa heri!