Bananensoep, boef en billenshaken

Reisupdate 2

Deze ochtend was het natuurlijk érg uitkijken naar de verhalen van vannacht, want waar is iedereen terecht gekomen ?! Neenke heeft een giga tor van haar bed gemept; Lara, Fred en Maartje sliepen met 3 in 2 bedden; Floor en Pleun werden uit hun bed gedreund door de discotheek naast de deur, en Inge en Nienke? Die vonden het dik prima! De vreugde was groot toen we ontbijtschalen open gingen, pannenkoeken ofwel chepati’s en een eitje. Jaja, dat waren 24 blinkende, stralende ogen aan tafel!

Na een Swahili-les van David waren we klaar om de eerste keer Tarakea te verkennen. Gepakt met Tanzaniaans geld, een shoppinglijstje én nog wat leuke opdrachten, vertrok iedereen in groepjes naar de markt. Op jacht naar de boodschappen, en op jacht naar de winst. De uitgebreide kennis over de ondernemers van Stichting Sengerema  leverde Floor, Lara, Neenke en Inge de winst op! En daarmee ook een heerlijke stengel suikerriet. Wij kennen dat natuurlijk gewoon als onze dagelijkse suiker, maar de meiden vonden het ook wel leuk om te zien waar het dan vandaan komt!

Met hulp van de lokale begeleiders werd er heel wat afgedongen en hadden we op de markt alle ingrediënten gescoord voor bananensoep en nog meer chepati’s.  Het waren natuurlijk niet alleen helemaal andere recepten dan bij ons, maar ook de manier van koken was een groot avontuur. Grote ogen werden getrokken toen twee liter olie overal onder, in en op werd gegoten. De soep werd gemalen met een houten stok die meer op een pikhouweel leek en aardappelen werden geschild met een mes van wel 25 centimeter!

Daarnaast voelde iedereen zich ook wel een kleine kluns bij het zien van onze kokkins behendigheid in chepati’s rollen en bakken. Helemaal alleen was ze ons twaalven nog dubbel zo snel af ! Welgeteld 3 uur later waren we klaar met koken, lekkere lunch zo om 4 uur ’s middags!

Terwijl Glory begon met de voorbereidingen voor het avondeten, hadden wij de tijd om iedereens huisje te bezoeken. Onderweg werd een deel van ons rondgereden met de beats van Boef, want Charles is inmiddels helemaal hooked aan deze Nederlandse hits! De verhalen die verteld werden maakte een erg grote indruk op iedereen. Lara, Maartje en Frederike slapen bij Neema, en in dat huis wonen ze met elf tezamen. Bij Irene lopen zulke grote kalkoenen los rond dat het ook wel eens struisvogels op korte pootjes zouden kunnen zijn. Ireen’s vader had ook een érg mooi én recente foto aan de muur hangen. Liselot, Neenke en Ellis kunnen daar lekker genieten van Leonardo Di Caprio die daar aan de muur blinkt op een Titanic poster (deze verbazing was vooral bij Sylvia en Zsa-Zsa groot natuurlijk, oude dozen).

Naast de huisjes van de gastgezinnen, zijn we ook langs gegaan bij een aantal bedrijfjes. Mooi om te zien hoe Godfried zulke prachtige bedden en stoelen uit een boomstronk kan verwerken, en hoe Beatrice haar eigen familie en die van haar werkneemster financieel kan ondersteunen. Via de microkredieten die zij kregen zijn zij in staat om te werken aan hun toekomst!

In de avond hebben wij nog even onze heupjes losgegooid op de dansvloer. We kregen namelijk Kwaito dansles! Een traditionele dans die ook in een traditioneel Afrikaans tempo gaat. Pole Pole. Maar wij houden wel van een dansje en iedereen deed vrolijk en enthousiast mee! Daarna zijn we allemaal lekker vroeg richting huis gegaan, want morgen is het weer vroeg dag. Voor de meesten waarschijnlijk eerder dan zij gewend zijn. Daarover morgen meer! Voor nu: Lala salama!