De sloppenwijk Kibera

Reisupdate 7

Vandaag is de dag dat we naar Kibera gaan, de grootste sloppenwijk van Oost-Afrika. Toen we gisteren aankwamen in het guesthouse in Nairobi hebben we eerst een stapel pizza’s besteld, dat had iedereen wel verdiend vonden we. Als een stel hongerige wolven vloog iedereen op de berg vettigheid af, het was geen gezicht, maar wel lekker! Na een prima nachtje in ons superchille hostel was iedereen er klaar voor, hoewel… Nét nu we eraan gewend zijn dat de chauffeur te laat is, komt ie op tijd! Om klokslag 8 uur stond de bus voor de deur en daar hadden we natuurlijk niet op gerekend. Zo blijft die gezellige Stratton je verrassen.

Kibera
Bij de sloppenwijk werden we enthousiast ontvangen door Freddy, Leo, Charles en Elijah: jongens die in Kibera zijn geboren en getogen. Ze konden ons alles vertellen over de gang van zaken in de slums. Zo lieten ze zien hoe ze illegaal stroom aftappen, met alle gevaren van dien. Vorig jaar zijn er nog bij een grote brand door kortsluiting ongeveer 100 huizen afgebrand. Onvoorstelbaar hoe kwetsbaar de mensen en huizen/krotten zijn. Dat het ook met de hygiëne slecht gesteld is, was meer dan duidelijk door de vieze lucht, open riolering en grote bergen afval. In Kibera wonen wel een miljoen mensen op maar 4 vierkante kilometer, en het leek wel alsof onze begeleiders ze allemaal kenden! Op elke hoek van de straat werden mensen enthousiast begroet en praatjes gemaakt. Ze zorgden voor een goede sfeer en we voelden ons geen moment onveilig.

Het was bijna onwerkelijk om rond te lopen door de nauwe, vieze paden tussen de golfplatenhuisjes en ‘mud-houses’: huizen gemaakt van modder. We hebben teveel gezien en geleerd om op te noemen, dus we pikken er voor deze update even twee onderdelen uit: het bezoek aan een basisschooltje en de ‘Power Women Group’.

Het schooltje werd gerund door lokale vrijwilligers. Een bijzonder initiatief van mensen die in de avond dus nog werken om geld te verdienen, eigenlijk ongelofelijk. Ze zorgen hier niet alleen voor basisonderwijs voor wel 120 kinderen, maar ook voor ontbijt voor de kinderen die dit thuis niet krijgen. Emma was niet weg te krijgen bij de supervrolijke kinderen, en ook de lokale begeleiders vlogen de klassen in en slingerden de kinderen door de lucht, zongen liedjes met de klassen en speelden spelletjes. Ze vonden het zelf minstens zo leuk als wij! De ‘Power Women Group’ is een groep HIV-positieve vrouwen die strijden tegen de verspreiding van het HIV-virus. Ze doen dit door van deur tot deur mensen te vertellen over de gevaren, en de mogelijkheden om het te voorkomen. Om geld te verdienen maken ze kettinkjes, beeldjes en kleding en hebben ze een kinderopvang waar mensen voor een klein bedrag hun kinderen kunnen brengen. De dames waren heel trots dat mensen het niet meer eng vinden om hun kinderen daarheen te brengen, ondanks het feit dat ze HIV-positief zijn. Van de inwoners van Kibera is ongeveer 60% HIV-positief en deze dames zijn stukje bij beetje bezig het taboe te doorbreken. De overheid verstrekt gratis aidsremmers, maar sommige mensen blijven het simpelweg ontkennen. De krachtige vrouwen voeren dus een moeilijke, lange maar belangrijke strijd.

Als afsluiting van deze heftige reis hebben we nog een flinke partij kip met friet laten aanrukken! De groep bleef hier maar om zeuren dus dan regelen wij dat natuurlijk! Dit was de laatste update alweer. Morgen landen we om 17:45 op Schiphol en zit ons avontuur erop. Alvast bedankt voor de bloemen en tot morgen!