Afgang op het sportveld

Reisupdate 3

Ontbijt aan huis
Laura en Daisy hebben nu ook hun eerste overnachting bij het gastgezin achter de rug. Ze hadden de kamer supernetjes klaargemaakt met twee ruime bedden. Het slapen was lastig, maar het volume van de druktemakers stond al meteen weer op 10, dus het viel ook wel mee… Deze ochtend kregen de reizigers een ontbijtje bij hun gezin bezorgd. Ezrie en Luca werden gewekt door een kalkoen die tegen het huisje knalde: goeiemorgen! Toen we bij Femke en Anneke het ontbijtje kwamen brengen hadden ze de was al gedaan en waren ze flink aan het vegen, zodat hun nieuwe maatje Nathan (1 jaar, foto) weer op een schone binnenplaats met zijn looprekje kon rondrennen. Lisa en Anne hadden de vloer ook netjes gepoetst, tot wij met onze modderschoenen de roomservice kwamen brengen… Hadden ze weer een mooie taak! Emma, Emma en Lars werden weer door de kinderen wakker gemaakt rond een uur of 7! Zij waren lekker schoon gewassen toen wij binnenkwamen en waren helemaal klaar voor de dag.
 
De basisschool 
Na de lunch gingen we naar een basisschool. We werden met héél véél blije gezichtjes ontvangen! In de klassen werden we begroet met een paar mooie liederen. Ze wilden ook graag met ons op de foto en een paar high-fives uitdelen. Het besef dat zij alles voor ons wilden doen, zorgde al voor een aantal traantjes bij de reizigers. Het schoolhoofd vertelde ons dat er 530 leerlingen waren, verdeeld over 8 klassen. Ongelofelijk dat er bijna 70(!) kinderen in een klas zitten. Met zulke enorme klassen krijgen leerlingen natuurlijk nooit de aandacht die ze nodig hebben. Het onderwijs is gratis, maar ze betalen wel voor boeken, uniforms, eten en beveiliging. Bovendien moeten sommige kinderen wel 1,5 uur lopen naar school, ook al zijn ze pas 5 jaar oud!
 
Sportmiddag
Met de hele school liepen we naar het sportveld om een paar wedstrijdjes te spelen. Eerst een potje korfbal! Ze maakten ons helemaal af: echt een afgang. Daarna kregen we de kans om het goed te maken met een potje voetbal, maar helaas werden we wederom totaal afgemaakt. De gaten in het veld zorgden voor wat mooie salto’s van Roel waardoor hij heerlijk werd uitgelachen door de volle tribunes. Met penalty’s waren we wel beter, onder luid gejuich van een grote groep toeschouwers: de hele basisschool en dorpelingen. Het sportveld lag echt op de grens van Kenia en Tanzania, dus we zijn vandaag in twee landen geweest. Geweldige middag! 
 
Emotioneel was het voor sommigen wel heftig, want het is zo anders dan in Nederland. Kinderen hebben gaten in hun kleren, maar wel een lach op hun gezicht. Het was ook pijnlijk om te zien dat sommige heel jonge kinderen met een baby op hun rug rondliepen en dat sommige kinderen niet mee konden doen omdat ze brandhout moesten verzamelen, naast het voetbalveld... 
 
Morgen
We hebben geconstateerd dat het voor sommigen nu toch echt tijd wordt om een keer te douchen. Dit staat voor de meesten morgen dus als eerste op het programma. Verder gaan we naar Moshi om een koffieplantage en Shah Industries te bezoeken. Wat dit inhoudt, dat zullen we morgen zien.