Mooie tour door Moshi

Reisupdate 6

Kwaheri!

Oftewel doei, goodbye. Vanochtend hebben we afscheid moeten nemen van onze lieve gastgezinnen die ons zo geweldig hebben opgevangen de aflopen week. Wat zullen we ze gaan missen!

Eenmaal aangekomen in Moshi, kregen we een mooie tour van onze gids Shungu. In Moshi merkten we al snel dat deze stad groter is dan Tarakea: het is hier drukker en er lopen meer toeristen rond. We vonden het gek om na een paar dagen weer blanke mensen te zien, andere dan onszelf!

Met onze gezellige gids gingen we langs verschillende tempels, moskeeën en kerken, een school, het treinstation en een sloppenwijk. Hij kon ons álles vertellen. Wat bij iedereen veel indruk heeft achtergelaten, is hoe mensen met zóveel verschillende geloven vredig samen kunnen leven. Zo trouwen er christenen met moslims, en mogen de kinderen dan later zelf kiezen wat ze willen geloven, of dat ze misschien niets willen geloven. Verschillende geloven en ongeveer 120 verschillende stammen die vredig naast elkaar leven. Dit vonden wij heel mooi en heeft veel indruk gemaakt!

In de sloppenwijk zagen we de omstandigheden waarin de mensen daar leven. Wat heel mooi is aan deze sloppenwijk, is dat er heel veel moeite wordt gestoken in het verbeteren van deze wijken. Zo worden er langzaamaan steeds meer huisjes van steen gebouwd (in plaats van van hout en leem) en is er een university gekomen.

De armoede die er in de sloppenwijken en de plekken er omheen spelen, komen deels door de grote droogtes waar Tanzania mee te kampen heeft gehad. Door deze droogtes zijn de prijzen voor eten de pan uit gerezen, en is bijvoorbeeld een zak cement goedkoper dan een zak mais. Ook is het moeilijk voor pas afgestudeerde jongeren om aan een baan te komen. Door deze redenen stijgt de criminaliteit.

Na deze mooie en informatieve rondleiding zijn we nog langs een winkeltje geweest voor wat laatste souvenirs. En dat niet zomaar bij een winkeltje, maar bij een winkel die mensen met een handicap ondersteund: de materialen worden door mensen met een beperking gemaakt en de opbrengsten gaan naar het ondersteunen van hen. Aan het einde kregen we zelfs allemaal nog een mooie sleutelhanger in de vorm van Tanzania. Super lief!

Na doorgereisd te zijn naar Arusha, en hier lekker te hebben gegeten, gaat iedereen nu genieten van een nachtje in een 'echt bed' en een 'echte douche'. We kijken erg uit naar de safari van morgen, dat we maar over veel olifantjes mogen dromen!