Bijzonder bakkie

Reisupdate 4

Kahawa Shamba!

Zo heette de plek die we vandaag bezochten. Een fairtrade koffieplantage, gelegen in een prachtige omgeving: in de bergen vol met verschillende planten en bomen, zoals bananenbomen. Hierdoor leek het net een paradijsje en werden we er allemaal helemaal ‘zen’ van.

Op de koffieplantage werden we rondgeleid, en hebben we geleerd hoe koffie gemaakt wordt. Van het planten van het koffieplantje, het plukken van de besjes tot het stampen van de koffiebonen tot poeder. Vooral Li Xiang kon geen genoeg krijgen van het stampen! Iedereen vond het heel bijzonder dat we ons eigenlijk nooit gerealiseerd hebben hoe een kopje koffie, wat sommigen dagelijks drinken, nu eigenlijk gemaakt wordt. 

Tijdens de rondleiding konden we alles aan onze vriendelijke gidsen vragen, die alles over de plantage wisten. Zo vroegen we bijvoorbeeld of ze gif sproeien tegen schadelijke insecten, maar ze hebben voor alles een biologische oplossing! Zo smeren ze avocado op de stam van de boompjes waar insecten in zitten, omdat er mieren op die avocado afkomen. Als die mieren daar dan zijn, ruiken ze de insecten en eten ze die op! Een supermooie natuurlijke oplossing dus. Ook hebben ze ons verschillende planten laten zien die medicinale werkingen hebben, bijvoorbeeld bladeren tegen buikpijn. 

Tijdens de tour kregen we ook nog wat mee van de geschiedenis van de koffie, en vertelden de boeren ons trots wat fairtrade voor hen betekent. Het geld dat 'extra' aan fairtrade koffie wordt betaald gaat onder andere naar educatie/scholen en naar een zorgverzekering voor de families van de koffieboeren. Ook hier werd het weer erg duidelijk dat de mensen echt een gemeenschap vormen: ze delen de machines, als de oogst van een boer mislukt vangen de rest van de boeren deze familie op. Ook als de ene oogst groter is dan die van een ander helpen ze elkaar om het allemaal te kunnen verwerken, erg bijzonder! Een leuk feitje: afgelopen jaar is er op de plantage 9.500 kilo aan koffiebonen verbouwd! 

Aan het einde van de tour mochten we ons 'eigen gemaakte' kopje koffie proeven; hier waren de meningen over verdeeld. We merkten gelijk dat we minder zen waren, en gingen we snel door naar een heerlijke lunch. Hier hebben we onder andere bananensoep gegeten! Ook hebben een aantal van ons bananenbier geproefd, wat voor sommige stammen in Tanzania een traditionele drank is. Dit viel helaas bij niemand echt in de smaak haha!

Na de heerlijke lunch gingen we bij het winkeltje naar binnen: iedereen was door het dolle heen dat we eindelijk wat souvenirtjes konden inslaan! Toen iedereen voldaan was, keerden we terug naar het guesthouse, waar we gezellig spelletjes hebben gespeeld. We speelden het spelletje 'ezelen', nu omgedoopt naar 'Moja, Mbili, Tatu' ('Een, Twee, Drie'). We hadden afgesproken dat de verliezer een ezel moest nadoen, en langzaamaan kwamen hier steeds meer verschillende diersoorten voor naar voren. Onze locals vonden dit HILARISCH om te zien en te doen, dus werd er meer hard gelachen dan gespeeld.

Na deze buikspieroefeningen is iedereen weer lekker terug naar zijn huisje gegaan. Morgen is het alweer de laatste volle dag in Tarakea, dus gaan we hier nog goed van genieten!