Social reality op de vuilnisbelt

Reisverslag 6

Dag 7

Vanochtend was het helaas tijd om afscheid te nemen van Tarakea, de gastgezinnen en bijna alle lokale begeleiders. Na een laatste gezamenlijk ontbijtje vertrokken we richting Moshi. Hier hebben we een ‘social reality tour’ gedaan: een tour langs de vuilnisbelt en sloppenwijk. Op de vuilnisbelt stonk het enorm, was het bloedheet en liepen overal dieren. Erg heftig om te zien dat hier gewoon mensen iedere dag tussen het puin plastic aan het rapen zijn om wat geld te kunnen verdienen. Daarnaast werd ons ook verteld dat er vaak straatkinderen op de vuilnisbelt slapen in een doos. Als de politie ze ziet worden ze wel weggestuurd, maar toch blijven ze het proberen. Dingen die wij ons maar moeilijk voor kunnen stellen.

Rondom de vuilnisbelt lagen verschillende sloppenwijken, waarvan wij er een bezocht hebben. We zijn alleen in het ‘mooiere’ deel geweest van de sloppenwijk, de huizen die er wat beter uitzagen. Meer naar binnen in de sloppenwijken staat alles zo dicht op elkaar gebouwd dat er hele smalle straatjes zijn ontstaan: zo smal dat er geen ambulances en dergelijke door zouden kunnen mocht er iets gebeuren. In de sloppenwijk heersen ook veel ziektes, zoals Aids en HIV. Hierdoor zijn er ook veel kinderen die geen ouders meer hebben. De opbrengsten van de tour die wij gemaakt hebben wordt gebruikt om zulke kinderen en mensen te helpen.

Na al deze indrukken was het tijd voor iets luchtigers: een heerlijke lunch en we hebben wat souvenirs gekocht bij Shah Industries. Bij dit bedrijfje worden souvenirs gemaakt door mensen met een handicap; zodat deze mensen werk hebben én de opbrengst van de souvenirs wordt gebruikt om deze mensen aan een goed onderkomen te helpen. Hier heeft bijna iedereen leuke souvenirs ingekocht!

Toen was het tijd om door te reizen naar Arusha, waar we een nachtje zullen slapen. Iedereen heeft een heerlijke (warme!) douche genomen en voelde zich weer als herboren zo schoon ;).

Bij het avondeten had vrijwel iedereen spaghetti genomen en was blij weer een keer pasta te eten! Nu is iedereen lekker naar bed, want we moeten er morgen weer vroeg uit voor de safari! Yeay!