In de Tanzaniaanse schoolbanken

Reisverslag 4

Dag 5

Vandaag was de dag van het bezoek aan de school! We bezochten eerst een klas waar leerlingen rond de 17-20 jaar oud bezig waren met het uitwerken van een klein bedrijfsplan. We hebben meegekeken en ook wat meegeholpen. Ze moesten erg lachen om het feit dat wij helaas niet zo goed kunnen hoofdrekenen! Daarna gingen we naar een andere klas, waar ze Engelse les volgden. Hier hebben wij ons allemaal in het Swahili voorgesteld en zij zich allemaal in het Engels voorgesteld, erg leuk! Toen was het tijd voor een voetbalwedstrijd! Team Nederland (plus stiekem wat anderen om ons te versterken) versus team Tanzania. Buiten het harde lachen hebben we fanatiek gespeeld, van de tegenpartij vlogen zelfs de slippers steeds meters door de lucht! Ook vloog het stof/zand flink in het rond. Uiteindelijk hebben we met een prima 2-3 verloren (oke, stiekem was een van onze 2 doelpunten een eigen goal van de tegenstander maar he, daar gaat het niet om). Nadat we bijgekomen waren van deze intensieve wedstrijd was het weer tijd voor wat gedans! Wij begonnen met de macarena, die door een aantal mensen werd opgepakt maar de rest vond het nog maar een beetje gek en spannend. Maar toen we de Qwaito inzetten begon iedereen spontaan mee te doen! Ze hebben ons zelfs een nieuwe versie van de Qwaito geleerd.

Toen we uitgedanst waren, zijn we langs het committee geweest van Mkuu, een soort gemeentehuis van het district Rombo (waar onder andere Tarakea onder valt). Dit was een hele vriendelijke gezellige dame die vooral erg hard moest lachen toen Jenske vertelde dat het in Tanzania anders ruikt. Toen we hiervan terugreden voor de lunch werden we nog aangehouden door de politie. Gelukkig was dit alleen om te checken of onze vriendelijke reisgids Nickson wel een rijbewijs had, en toen mochten we weer doorkarren! De lokale begeleiders kenden trouwens van de vorige reis het woord ‘mafkees’ nog en deze hebben ze dan ook veelvuldig gebruikt!

Na de lunch bezochten we de lokale kliniek (die Katinka en Selena al deels hadden gezien gisteren na het wesp-verhaal!). We werden hier rondgeleid door de dokter die ons alles heeft laten zien. Van pasgeboren baby’s tot hoogzwangere vrouwen! Daarna was het alweer tijd om lekker te eten, en na het eten hebben we weer spelletjes gespeeld! Ditmaal wat het Weerwolven, en iedereen deed mee: wij, Nickson, David (lokale begeleiders), Neema, Irene en Godfrey (de gastgezinnen). Dit was hilarisch en zeker voor herhaling vatbaar!