Jambo!

Reisverslag 2

Dag 3

Jambo! (Hallo!)

De eerste nacht bij het gastgezin zit erop! Het was natuurlijk best spannend, maar iedereen heeft als een roosje geslapen! Bij Katinka en Jenske zaten twee (flinke) spinnen in de kamer. Maar ze hebben dapper doorgezet en niet aan het gastgezin gevraagd of ze ze weg wilden halen! We kregen een heerlijk ontbijt bestaande uit chapati’s en gekookte eitjes (deze chapati’s waren een stuk beter gelukt en lekkerder dan onze eigen poging op de voorbereidingsdag). Na het ontbijt kregen we een rondleiding door Tarakea. Het was vandaag een marktdag in Tarakea, dus waren er veel mensen op straat die hun spullen en kleurrijke kleding verkochten. Leuk om te zien, en veel mensen vonden het ook erg leuk om óns te zien! Ze zien in Tarakea niet vaak blanke mensen, dus was het een beetje zien en gezien worden. Ook hebben we over een droge rivier gelopen die maar een bepaalde periode per jaar onder water staat. Het viel de jongeren op dat er veel afval in de rivier lag, wat volgens de lokale begeleiders één keer per maand wordt opgehaald. Tijdens onze wandeling hebben we ook een mooie kerk en school gezien, waardoor iedereen al enthousiast werd voor de activiteit van morgen; namelijk een school bezoeken!

Na de rondleiding kregen we een lesje Swahili, waarbij we de belangrijkste woorden en zinnen hebben geleerd! Bijvoorbeeld hoe we onszelf moeten voorstellen (wat we morgen gelijk gaan uittesten op de school). We kwamen tot de conclusie dat Swahili best logisch in elkaar zit en eigenlijk niet zo moeilijk is, alleen het onthouden is nog een probleem! En het oefenen van de klanken, ‘het half inslikken van woorden’, was nog niet zo’n succes maar wel erg grappig!

Hierna gingen we lunchen en gingen we op bezoek bij verschillende bedrijfjes in Tarakea. Deze bedrijfjes zijn allemaal ontstaan met een microkrediet van Stichting Sengerema. Hierbij kunnen kansarme jongeren een training krijgen in hoe ze een eigen bedrijfje moeten opstarten. Tijdens deze training lopen ze ook stage, en aan het einde moeten ze een bedrijfsplan schrijven. Als dit allemaal is goedgekeurd krijgen ze een microkrediet. Erg bijzonder dus! We hebben supermarktjes gezien, een meubelmakerij en een kippenboerderij!

Bij terugkomst is het eindelijk gelukt om internet op de telefoons te krijgen, dus kon iedereen gelukkig weer even een berichtje naar huis sturen. Hierna hebben we een nieuw lievelingsspel ontdekt, namelijk Ligretto. We hebben ik-weet-niet-hoeveel potjes gespeeld, en nog is het niemand gaan vervelen. Bij het avondeten kregen we iets wat niemand had verwacht. Namelijk friet! Dit werd met veel enthousiasme onthaald en we hebben ervan genoten. Daarna is iedereen weer richting zijn bedje vertrokken, uitkijkend naar weer een nieuwe dag!

Lala Salama! (Slaap lekker!)