African Adventure Race

Reisupdate 3

Na de intensieve eerste en tweede dag, was dag 3 toch écht relaxter! De jongeren hebben allemaal prima geslapen bij hun gastgezin, al was douchen met een emmer water en plassen in een echt gat in de grond voor sommigen nog een stap te ver. Nienke en Annemieke waren de bikkels die op deze ochtend al 'gedoucht' hebben met een emmer :)

Na ons ontbijt werden we door Nickson, onze man-die-alles-kan, rondgeleid door het mooie groene gedeelte van Tarakea. We staken de main road over en belandden bij een enorm mooie rivier met rotsen, waarover we nog een stukje moesten klimmen om aan de overkant te komen. Spannend!

Gelukkig is de meerderheid droog gebleven; alleen werd het Kimberly te heet onder de voeten en dus besloot ze om even te dippen in de rivier. We liepen door een bos en over zandwegen, waar de buurtbewoners (waaronder een groot aantal kinderen) ons een vrolijk 'Jambo' toewensten.

Vervolgens was het tijd voor de speurtocht door het centrum en over de markt van Tarakea (waar ons Guesthouse ook praktisch ín ligt). Met een reeks aan vragen en opdrachten ging de groep, opgedeeld in drie groepjes, op pad. Nickson, Venance (ondernemer uit Mkuu) en Navia (vergezelt ons deze reis) vergezelden ze hierbij. Eén van de opdrachten was om in typisch Tanzaniaanse kleren op de foto te gaan (zie onder).

Madelon en Esther hadden intussen voor omgerekend €1,21 twaalf kleine bananen en vier giga grote avocado's gekocht op de markt. Daar kwamen ze verschillende groepjes tegen die druk stonden te onderhandelen bij de fruitkraam (opdracht: koop seizoensfruit of groente), woordjes uit het Swahili aan het vertalen waren (nog een opdracht) of fanatiek aan het rondlopen waren, op zoek naar een antwoord op een vraag van hun vel. Het team met de meeste goede antwoorden of de best uitgevoerde opdrachten, wachtte een prijs!

Eén van de opdrachten was ook: leer een typisch Tanzaniaanse dans; waardoor vrijwel alle groepjes terugkwamen met de Qwaito. Dit is een dans uit Tanzania die zelfs niet-dansers kunnen leren! Tijdens de dansbattle op de binnenplaats van het Guesthouse voerde elk groepje haar versie uit. Supergaaf!

Na de lunch en het dansen was het tijd voor het middagprogramma: de ondernemers van Stichting Sengerema bezoeken in hun onderneming! Vooral veel home-needs shops (mini- supermarktje/buurtwinkeltje) kwamen aan bod, naast een telefoonwinkel en een gave kippenboerderij! Drie van de ondernemers die ook als gastgezin fungeren stelden ook hun winkeltje open, behalve helaas Godfrey 2 (Pien en Joost).

De winkeltjes zijn soms heel klein en de groep was soms verbaasd hoé je van zo'n onderneming kan leven. Kimberly en Christa schrijven hun profielwerkstuk over microkrediet en waren super enthousiast alle ondernemers aan het interviewen. De ondernemers waren allemaal erg gastvrij en blij om ons te ontvangen.

Na een paar potjes 30 seconds was het tijd voor het avondeten (met een soort friet!) in het Guesthouse én een flesje 'soda'! Na de prijsuitreiking (Pien, Demi en Christa gingen er met de felbegeerde hoofdprijs vandoor!) gingen de reizigers vroeg naar de gastgezinnen, om daar zoveel mogelijk tijd door te brengen.

Morgen gaan we een basisschool bezoeken; we kunnen niet wachten!

Kwaheri (tot ziens)!

Wist je dat...30 seconds een enorm GAAF spel is om met deze groep te doen? Michéala omschreef een kaartje als volgt: "puntje puntje puntje ... en Bert". Iedereen: "Ernie!". Michéala: Nee....Samson"!

Tevens kwamen we erachter dat een aantal dames nog nooit van de dalai lama gehoord heeft, maar wel andere belangrijke internationale figuren kunnen herkennen aan de hand van een aantal woorden! Nienke: "de man van een vrouw uit Amerika met een dikke kont. Annemieke antwoordde correct: "Kanye West!"