This is how real Africans live

Reisupdate 6

Na het supervette afscheidsfeest zijn we deze ochtend echt vertrokken uit Tarakea. Eerst zijn we naar Moshi gegaan, waar we een bijzondere tour hebben gekregen langs een schooltje, een sloppenwijk en een vuilnisbelt. Daarna zijn we naar Arusha doorgereisd om daar te overnachten, zodat we morgen lekker op tijd op safari kunnen!


Vertrek uit Tarakea

Vanmorgen is iedereen met het busje opgepikt van hun gastgezin, waar nu echt afscheid van is genomen. Het meest bijzondere van deze ophaalronde was toch wel dat toen we bij Joep en Sanne aankwamen, ze met de zusjes van Godfry de macarena aan het dansen waren (om 8.30u)! Wat een geweldige familie en wat een hartelijk afscheid. Na het gezamenlijke ontbijt op het guest house hebben we voor de laatste keer de gastvrije Elizabeth, Beatrice en Godfry bedankt voor het fijne verblijf. Ook was het leuk dat op deze laatste ochtend in Tarakea de lucht zo strak blauw was, dat we bij ons vertrek nog een blik op de machtige Kilimanjaro konden werpen!

Indrukwekkende tour in Moshi

Vervolgens hebben we een busritje van zo’n 2 uur naar Moshi gemaakt, waar we een rondleiding hebben gekregen langs enkele plekken waar de ontwikkelingsorganisatie Team Vista actief is. Ze proberen mensen die op de vuilnisbelt werken daar weg te halen door ze naar school te laten gaan of een opleiding tot bijvoorbeeld naaister te geven. Als eerste hebben we een kijkje genomen in het schooltje van de organisatie, waar 8 weeskinderen wonen en 20 kinderen les krijgen, tot ze naar de middelbare school kunnen. Deze kinderen halen ze letterlijk van de vuilnisbelt af, waar ze zoeken naar van alles dat bruikbaar is, zoals bijvoorbeeld flesjes die ze voor heel weinig geld kunnen doorverkopen. Daarna zijn we naar die vuilnisbelt geweest om eens te kijken hoe de plek eruit ziet waar die mensen dag in dag uit werken voor een hongerloon. Wat meteen opviel was de omvang van de vuilnisbelt, én dat het direct grenst aan een sloppenwijk waar de mensen dus leven in de vieze lucht en stank. We zijn hier maar kort geweest, maar het was erg heftig. Zoals Gilbert zei: ‘Sometimes when people come to Afrika, they see towns like Tarakea and think: ”It’s not so bad.” But this is how many real Africans live.’

Morgen

Na deze indrukwekkende tour zijn we doorgereden naar Arusha waar we in een comfortabel hostel kunnen bijslapen. Morgen worden we namelijk om 8.00u opgepikt voor de safari! Over de dieren die we daar spotten en hoe de safari is verlopen horen jullie als we weer in Nederland zijn.
Dit is namelijk de laatste update die we versturen. Morgenavond om 23.00u vertrekken we richting het vliegveld en dan begint de lange reis naar huis.
Dan nog een huishoudelijke mededeling: of de ouders die ons woensdag in Brussel komen ophalen een USB-stick willen meenemen waar minimaal 15 GB op kan, dan zetten we er meteen alle foto’s op van de hele groep. We hebben er inmiddels al meer dan 2.000, en dan moeten we nog op safari!