Doe de Qwaito!

Reisupdate 5

Reisupdate 5 alweer! We zijn de zondag begonnen zoals god het bedoelt heeft: in de kerk. Verder hebben we in de middag wat spelletjes met de ondernemers gespeeld en hebben we de dag afgesloten met de superleuke bye bye party!


Kerkbezoek

Afgelopen week vroegen we aan Gilbert welke kerk leuk was om te bezoeken. We hadden het niet aan een betere persoon kunnen vragen, want Gilbert bleek zelf ‘church leader’ te zijn! Hij nodigde ons meteen uit om naar zijn kerk in Mkuu te komen, een half uurtje rijden vanaf Tarakea. Toen we vanochtend de kerk binnenkwamen werd er meteen volop gezongen, en zagen we tot onze verbazing dat onze chauffeur Richard in het koor zat! Van de mis zelf verstonden we natuurlijk niks, maar aan het gelach van de kerkgangers te merken was de priester een behoorlijke lolbroek. Wat leuk was om te zien waren de kindjes die door de kerk heen liepen en met de liedjes meedansten. Over de inhoud van de mis begrepen we later er onder andere een discussie over de verhouding tussen man en vrouw binnen het huwelijk werd gevoerd. Onder de klanken van het afsluitende lied liepen we met z’n allen de kerk weer uit en was de mis afgelopen. Tijdens het tekenen van het gastenboek werd ons nog een dvd aangeboden met heuse videoclips van het kerkkoor, met onze Richard als stralend middelpunt!

Bye bye party

In de middag hebben we wat kaartspelletjes met de ondernemers gespeeld bij het guest house. Onder het spelen werden er ineens een stel mega grote speakers en een mengpaneel binnengedragen door de speciaal voor de bye bye party geregelde DJ’s, dat beloofde wat! Toen de eerste Afrikaanse beats uit de boxen kwamen begonnen Venance en Nickson meteen te dansen, en wat kunnen die gasten dat geweldig goed! Iedereen werd er door geënthousiasmeerd mee te doen en ze wilden ons wel wat pasjes leren. Toen gingen alle voetjes van de vloer, ook de andere ondernemers deden al snel mee. Ze hebben ons, met wisselend succes, de Qwaito geleerd, een populair Afrikaans dansje. Ondertussen was het avondeten klaar en was de kokkin aan het wachten tot we wilden eten. Maar toen ze zag dat we er zoveel lol in hadden, dacht ze weet je wat, dan dans ik toch lekker met jullie mee, gezellig! En omdat we van Joep en Sanne gehoord hadden dat de zusjes van Godfry ontzettend van dansen houden hebben we die ook last-minute nog uitgenodigd. Superleuk dat zij ook nog kwamen, ze hadden zelfs speciaal voor het feest nog snel hun mooiste jurkjes aangetrokken!

En toen werd het werd tijd om bye bye te zeggen, en onze gastheren en –dames te bedanken voor de gastvrijheid. De gastgezinnen krijgen allemaal een kadootje van de jongeren die daar slapen. Voor onze gidsen, begeleiders en vrienden Nickson, Gilbert en Venance hadden we oranje shirts beschreven met een bedankje van de hele groep. Daar hebben ze de rest van de avond hun vette dansmoves in kunnen tonen. Na ons dankwoordje had Venance nog met ziel en zaligheid een mooi afscheidslied voor ons gezongen, waarna we alle ondernemers en begeleiders een dikke knuffel hebben gegeven en weer verder zijn gegaan waar we waren gebleven: de Qwaitoooo!

Morgen pakken we onze spullen en vervolgen we onze reis naar Moshi, waar we een rondleiding krijgen van mensen die op een vuilnisbelt werken en ook nog een (groot) ziekenhuis gaan bezoeken. Daarna gaan we door naar Arusha, van waaruit we dinsdag op safari gaan!