Douchen met een deo-dopje

Reisupdate 4

Jambo (hallo) allemaal! Chayenne, Celia, Jonne, Marit, Sanne en Joep hebben inmiddels al 3 nachten bij hun gastgezinnen geslapen, en zijn al helemaal gewend geraakt aan hun Tanzaniaanse leventje. Tijd om in deze 4e update, naast de beschrijving van de dag, een beeld te schetsen hoe dat logeren in Tanzania er nu eigenlijk aan toe gaat.


Bezoek aan de bedrijfjes

De ochtend stond vandaag in het teken van het bezoeken van bedrijfjes van de ondernemers. We wilden zien wat ze van hun microkrediet gekocht hebben, wat voor bedrijfje ze hebben en hoe ze het runnen. We hebben er vijf bezocht, waaronder het winkeltje van de super vriendelijke Beatrice. Ze heeft het winkeltje echt pas nét geopend (sinds 1 week)! En ze is slim geweest want omdat er in de omgeving geen home needs shops (mini-supermarkt) zijn, heeft ze daar op ingespeeld door haar winkeltje in twee delen op te splitsen: rechts het postkantoortje en links de home needs shop. Het zag er supernetjes uit dus hopelijk gaat haar winkel goed lopen! We zijn ook bij de shop van Nickson geweest, onze gids en grote vriend. Hij heeft een winkel waar hij telefoontjes verkoopt en geldtransfers regelt. Hij heeft een superslimme locatie voor zijn winkeltje bedacht, naast de nieuwe bank van Tarakea! Die bank gaat waarschijnlijk over een maandje open en dan komen er veel mensen langs die bij hem geld kunnen overmaken via de telefoon. Wat ook leuk is aan zijn bedrijfje, is dat als je een geheugenkaartje bij hem koopt, dat hij er dan gratis leuke muziek op zet als je dat wil. Juul heeft hier gretig gebruik van gemaakt en was helemaal in de wolken met haar nieuwe Afrikaanse muziekjes!

Bezoek aan de huizen van de ondernemers

Nu iedereen bij zijn of haar gastgezin is ingeburgerd, was het tijd om eens bij elkaar te kijken hoe iedereen verblijft. Het was leuk om de families, slaapkamers, wc’s, woonkamers en ‘badkamers’ met elkaar te vergelijken. En hoe ziet dat logeren er nu precies uit? Sanne legt uit: “Tot ’s avonds laat draaien ze harde muziek, en gisteravond hebben ze zelfs voor ons gedanst! En in de ochtend word je dan wakker van de koeien...” De rest van de groep vult aan: “Of van de kippen!” “Nee, de varkens!” “En de muziek!” Muziek?? Joep: “Ja, iedereen van de familie staat al om 6 uur op, dus die zetten dan weer lekker de muziek aan!” Cheyenne en Celia vertellen: “Bij ons is iedereen ook al vroeg uit te veren om het huis te poetsen en om de dieren eten te geven.” Marit: “En als wij opstaan, dan vragen ze heel lief: “Do you want to wash your body now?” Dan verwarmen ze water op een houtvuurtje, krijg je dat in een teiltje en dan kun je je daarmee wassen.” “Maar dat is nog best lastig! Wij gebruiken ons dopje van de deo-fles om het water over ons heen te gooien, zo heb ik mijn haren vanochtend gewassen!” Vertelt Jonne trots. Mooi om te zien wat iedereen meemaakt en hoe ze omgaan met de uitdagingen die ze tegenkomen! De langverwachte duik in de rivier is er helaas niet van gekomen, daar was het toch te fris voor. Maar gelukkig hadden Joep en Sanne het geweldige Paul de Leeuw-spel meegenomen waar we wel een paar uur zoet mee waren (een soort Party & Co met hilarische opdrachten zoals ‘zing een liedje met het woord ‘kont’ erin’ en ‘teken geblinddoekt de Nachtwacht binnen 60 seconden’).

Morgen is het zondag, en dat betekent dat we naar de kerk gaan! Gilbert (een van onze gidsen) wil ons graag zijn kerk laten zien, waar de mis om 10u begint. En omdat we maandagochtend alweer vertrekken uit Tarakea om door te reizen naar onze volgende bestemming staat morgenmiddag het eindfeest op de rol, waarbij we afscheid gaan nemen van de ondernemers. Lala salama!