Zie ginds komt de stoomboot

Reisupdate 3

Hallo en welkom allemaal bij de derde update van deze bijzondere reis! Vandaag zijn we naar het politiebureau, de lokale kliniek en een basisschool geweest. Geniet van onze update over dag 4 van onze reis!


Politiebureau

We zijn de dag weer begonnen met ons gezamenlijke ontbijtje, dat bestaat uit een pannenkoekje, een eitje en een kop chocomel, prima bodem voor de dag. Als eerste zijn we naar het politiebureau gegaan, dat 5 minuutjes van het guest house ligt. Naast Nickson waren ook Venance en Godfry meegegaan. Dat zijn twee jonge ondernemers die het leuk vinden om veel bij de groep te zijn en lekker veel samen op de foto te gaan, leuke gasten, supergezellig. We werden goed ontvangen bij de receptie en er was een dame die zo vriendelijk was om ons uit te leggen hoe alles in zijn werk ging. Ze legde uit hoe mensen werden opgevangen die iemand wilden aanklagen voor zaken als (kinder-) mishandeling en verkrachting. Zelf was zij een soort ‘moederfiguur’ die ervoor moest zorgen dat mensen zich veilig voelen om in alle eerlijkheid te kunnen praten over hun aanklacht, vaak nog met een maatschappelijk werker erbij. Daarnaast kregen we heel veel uitleg (echt héél veel) over het rechtssysteem en mochten we, helaas maar begrijpelijk, om ‘security reasons’ geen kijkje nemen in de cellen.

Kliniek

Vervolgens zijn we via een leuke route door Tarakea naar de kliniek gegaan. Onderweg kwamen we onder andere langs een grote kerk, een moskee en een kleuterschool. Bij de kliniek aangekomen kregen we een rondleiding van een heel aardige dame die ons (lekker kort!) kon uitleggen wat er op de verschillende afdelingen plaatsvond. We hebben ook een rondje gelopen door de omgeving van het ziekenhuis, waar de meeste artsen en verpleegsters met hun familie wonen. Aan de gezichten en de reacties van onze groep was goed te merken dat dit bezoek veel indruk maakte. Het besef van de enorme verschillen met Nederland dringt door dit soort ervaringen bij iedereen goed door.

Basisschool

Ons bezoek aan de middelbare school kon helaas niet doorgaan. Dat was even balen. Maar na een hoop telefoontjes en geregel konden we gelukkig wel naar een basisschool in de buurt. En dat bleek een keihard schot in de roos! Wat een geweldig enthousiaste menigte van honderden vrolijke Tanzaniaantjes stond ons op te wachten op het schoolplein! Ze hebben een mooi liedje voor ons gezongen, en toen moesten wij natuurlijk ook een liedje zingen. En wat zing je dan? Het hartverwarmende ‘ZIE GINDS KOMT DE STOOMBOOT’! Ook hebben we van de schooldirecteur een tourtje door de school gekregen en lokalen gezien waar ze soms wel met 80 leerlingen tegelijk in zitten! Ook zijn we nog met de hele bups op de foto gegaan en toen mochten de kids naar huis. Maar er bleven er ook een hele hoop hangen om met ons te spelen, op de foto te gaan, te dansen en te voetballen, waarbij de fanatieke Jonne, Chayenne én Joep op hun snufferd gingen. Joep had een heus schrammetje op zijn knie, maar het bleek later een dikke schwalbe, niks aan de hand! De basisschool was een absoluut mega hoogtepunt van onze trip! Morgen gaan we naar de bedrijfjes en woningen kijken van enkele ondernemers. Dan kunnen we ook eens bij elkaar kijken waar we allemaal slapen! In de middag staat tóch nog een duik in de rivier gepland. Hoewel de Tarakea river droog staat, schijnt een eindje verderop volop water door een rivier te stromen waar vaak mensen gaan zwemmen, dus dat willen wij ook! Tot de volgende!