Tarakea!

Reisupdate 2

Afgelopen nacht hebben de jongeren voor het eerst overnacht bij hun gastgezinnen. Ze hebben kennisgemaakt met de families en lekker geslapen. Vandaag was de dag van de verkenning van Tarakea. Hieronder lees je de update over dag 3 van onze reis.


Rondleiding door Tarakea

Om 9:00u verzamelden we bij het Guest House om met z’n allen te ontbijten. Jonne en Marit waren wat later omdat ze de klok nog niet verzet hadden, dus ze zijn meteen goed ingeburgerd (Afrikaans kwartiertje). Gelukkig stond er bij iedereen een glimlach op het gezicht en hadden ze allemaal lekker geslapen. Sanne had het wel een beetje koud gehad onder haar dekentje (gemaakt met wol van de schapen van het gastgezin!) maar gelukkig wil haar lieve broer Joep zijn warmere deken wel met haar ruilen. Na het ontbijt was het tijd om Tarakea te ontdekken. Nickson leidde ons naar twee rivieren die door Tarakea stromen. Helaas hebben we niks zien stromen aangezien in deze tijd van het jaar de rivieren droog staan. De zwembroeken kunnen we waarschijnlijk dus in onze koffers laten… Wél was het erg leuk om over het mooie pad met stenen en rotsen te lopen wat normaal gesproken de rivier is. Daarna brachten we een bezoekje aan de markt. Daar was het gezellig druk met verschillende kraampjes met onder andere groente, fruit, schoenen, kleding, potjes, pannetjes, snacks, riemen, noten, slippers gemaakt van autobanden en natuurlijk heel veel bananen.

De pitch van de ondernemers

Na een stevige lunch hebben enkele ondernemers een ‘pitch’ gedaan voor hun bedrijfje. Ze hebben zichzelf voorgesteld en kort uitgelegd wat voor bedrijfje ze hebben. Daarnaast hadden ze allemaal een activiteit bedacht waar onze jongeren aan konden deelnemen… als die voor hun bedrijfje zouden kiezen. De jongeren mochten namelijk naar aanleiding van de pitches zélf kiezen bij wie ze de middag wilden doorbrengen. Jonne, Marit en Chayenne gingen mee met Pius. Hij is timmerman en maakt allerlei soorten meubels. Hij stelde voor om in de middag samen een stoeltje te gaan maken en dat leek de meiden wel wat! Ze vonden het leuk om te zien hoe Pius in een paar uur van een paar latjes en plankjes een mooie kruk maakte. In het begin maakten ze zich wat zorgen omdat Pius nogal ‘wild’ te werk ging zonder ook maar iets op te meten. Maar het eindresultaat mocht er zeker zijn en ze mochten het krukje ook meenemen! Sanne en Celia wilden graag met Lucy mee, die naaister is. Zij wilde in de middag een sweater gaan breien. Daar heeft ze een handige breimachine voor waar je relatief snel een sweater mee kan maken. Althans zíj kan dat. Het zag er in eerste instantie helemaal niet moeilijk uit maar toen de meiden zelf achter de machine plaatsnamen bleek het toch nog knap lastig! Joep werd overtuigd door de pitch van Nickson, die een winkeltje heeft waar hij geldtransfers via mobiele telefoons faciliteert (dat systeem heet M-Pesa), en dingen verkoopt als telefoons, opladers en geheugenkaarten. Joep heeft van Nickson geleerd hoe dat hele M-Pesa systeem werkt, en hij kon het daarna ook precies uitleggen. Daarna heeft hij nog even aan de meiden voorgedaan hoe die breimachine nu werkt dus hij is van alle markten thuis!

Morgen gaan we op bezoek bij de lokale kliniek, het politiebureau en een middelbare school. Verder staat in de middag een voetbaltoernooitje op de planning dus het wordt weer een volle dag!