"Het doel van onze projecten en reizen is om jongeren spelenderwijs over hun grenzen te laten kijken en de wereld te laten ontdekken."

Michel

Directeur Fairaway

Cross Your Borders

Wij zijn een jongerenorganisatie die al 15 jaar interactieve onderwijsprojecten over de maatschappij en de wereld organiseert op (v)mbo-, havo- en vwo-scholen in heel Nederland en Vlaanderen. We voeren jaarlijks meer dan 250 onderwijsprojecten van 2 tot 4 volle schooldagen uit, waarmee we meer dan 40.000 leerlingen (12 tot 18 jaar) bereiken. In alle schoolvakanties organiseren we indrukwekkende jongerenreizen naar ontwikkelingslanden, onder de naam Fairaway.

Voor en door jongeren

We werken vanuit het concept ‘voor en door jongeren’: alle activiteiten worden begeleid door een team van ruim 100 enthousiaste studenten van mbo-, hbo-, en wo-opleidingen in het hele land. Zij doen dit als stage of als vrijwilligerswerk. Via leuke spellen en opdrachten gaan zij met hun generatiegenoten aan de slag met allerlei actuele maatschappelijke en mondiale onderwerpen. De organisatie wordt gerund door 15 vaste medewerkers. Zie www.crossyourborders.nl

"Hoeveel je ook over ontwikkelingslanden leert uit boeken of documentaires, het meest leer je door het zelf te ervaren!"

Roel

reisbegeleider Fairaway

Fairaway

Tijdens onze onderwijsprojecten kregen we van leerlingen regelmatig de opmerking “superinteressant al die dingen die we leren over ontwikkelingslanden, maar we zouden het ook wel eens met eigen ogen willen zien”. 

Daarop hebben we in 2014 een proefreis georganiseerd naar Oeganda, in samenwerking met het Willem de Zwijger College in Bussum en De Breul uit Zeist. Het was een enorm succes. In 2014 zag ‘Cross Your Borders op reis’ het licht, waarvan de naam in 2015 werd veranderd in Fairaway. Uitgangspunt van de reizen is het opdoen van ervaringen. We proberen hierbij, net zoals bij onze onderwijsprojecten, een ideale balans tussen ‘leuk’ en ‘leerzaam’ te vinden.

We hebben de volgende jongerenreizen georganiseerd:

2015.05 Tanzania 9P
2015.08 Tanzania 6P
2015.12 Tanzania 7P
2016.05 Tanzania 9P
2016.07 Tanzania 13P
2016.12 Tanzania/Kenia 8P
2017.05 Tanzania/Kenia 8P
2017.07 Tanzania/Kenia 11P
2017.10 Tanzania/Kenia 10P
2018.04 Tanzania/Kenia 17P
2018.07 Tanzania/Kenia 11P
2019.02 Suriname 7P
2019.05 Nepal 12P
2019.05 Tanzania/Kenia 18P
2019.07 Tanzania/Kenia 10P

We hebben de volgende schoolreizen georganiseerd:

2014.05 Oeganda 10P 
2017.12 Tanzania 19P
2018.05 Tanzania/Kenia 14P
2018.09 Tanzania/Kenia 6P
2019.05 Tanzania/Kenia 15P
2019.06 Ghana 15P

Wil je weten hoe de reizigers hun reis hebben ervaren? Lees de reviews op Google en Facebook.

"Het was best spannend, vond ik....Maar een ongelofelijk mooie ervaring voor onze dochter. Veel gezien: veel ervaringen, indrukken en avonturen! Onbetaalbaar! "

Monique

Moeder

Team

De reizen van Fairaway worden begeleid door 2 medewerkers van Cross Your Borders. Dit zijn hoogopgeleide jongeren (HBO/WO) tussen de 22 en 33 jaar. Zij hebben uitgebreide reiservaring naar verre landen en zijn bekend met het begeleiden van groepen jongeren. Tijdens de reis zijn zij 24/7 beschikbaar en altijd in de buurt van jongeren. In alle landen werken we samen met lokale partners. Zij zorgen ervoor dat er steeds gidsen beschikbaar zijn om de groep te begeleiden. Zij kennen de omgeving en bevolking en kunnen waar nodig helpen met vertalen. Hieronder vind je een overzicht van onze reisbegeleiders.

Kirsten (26)
Coördinator

Werkt bij ons sinds: 2017

Landen: Tanzania, Kenia, Suriname, Nepal, Ghana, Sri Lanka, Verenigde Staten, Vietnam, Maleisië, Thailand, Singapore, Indonesië, Filipijnen en veel Europese landen.

“Reizen creëert voor mij onvergetelijke levenservaringen en mooie herinneringen. Meedoen in de lokale cultuur en omgaan met de lokale mensen is het leukste om te doen!"

Roel (33)
Begeleider

Werkt bij ons sinds: 2010

Landen: Tanzania, Kenia, Turkije, Cambodja, Thailand en veel Europese landen waaronder Schotland, Polen en Hongarije.

“Op reis vind ik het leuk om vanalles te zien en te beleven: van in bomen klimmen en duiken, tot gave gebouwen bewonderen en lokale gerechten proberen!”

Madelon (31)
Begeleider

Werkt bij ons sinds: 2012

Landen: Tanzania, Canada, Zuid-Afrika, Verenigde Staten, Nepal en veel Europese landen waaronder Bosnië, Hongarije en Montenegro.

“Ik heb altijd veel voorpret door voor de reis alle bezienswaardigheden en weetjes op te zoeken!”

Juul (30)
Begeleider

Werkt bij ons sinds: 2012

Landen: Tanzania, Oeganda, Kenia, Zuid-Afrika, China, Thailand, Singapore, Verenigde Staten en veel Europese landen.

“Ik word elke keer weer verrast hoe hartelijk en gastvrij mensen over de hele wereld zijn!”

Chantal (31)
Begeleider

Werkt bij ons sinds: 2014

Landen: Tanzania, Ethiopië, Zuid-Afrika, Namibië, Lesotho, Cambodja, Vietnam, Thailand, Maleisië, Bolivia, Nicaragua en Europese landen.


"Ik vind het op reis vooral leuk om juist kleine dorpjes te bezoeken en op tours te gaan met kleine, persoonlijke bedrijfjes om te zien hoe de mensen daar leven."

Laura (28)
Begeleider

Werkt bij ons sinds: 2015

Landen: Tanzania, Indonesië, Canada, Sri Lanka, Ghana en veel Europese landen waaronder Noorwegen, Zwitserland en Hongarije.

“Ik ben een echte avonturier en houd van bergen beklimmen en kamperen. Lekker genieten van een kampvuur met een gitaar erbij!”

Lotte (26)
Begeleider

Werkt bij ons sinds: 2018

 

Landen: Tanzania, Kenia, Vietnam, Thailand, Sri Lanka, Dubai, Zuid-Afrika, Lesotho, Swaziland en Europese landen.

 

''Ik ben altijd heel nieuwsgierig naar hoe het leven aan de andere kant van de wereld is, hoe mensen leven en hoe de omgeving eruit ziet.''

Esmée (27)
Begeleider

Werkt bij ons sinds: 2018

 

Landen: Tanzania, Kenia, Australië, Cambodja, Thailand, Singapore, Indonesië, Marokko, VS, Dominicaanse Republiek, Rusland en veel mooie plekken in Europa

 

''Reizen betekent voor mij nieuwe mensen leren kennen die de wereld op een andere manier bekijken en op die manier ook weer meer over jezelf leren.''

Sarah (25)
Begeleider

Werkt bij ons sinds: 2018

 

Landen: Suriname, Cuba, Colombia, Canada, Thailand, Vietnam, Laos, Cambodja, Indonesië, Maleisië, Singapore, Qatar en veel in Europa. 

 

''Reizen is voor mij een groot avontuur. Ik vind het super gaaf om mensen uit andere culturen te leren kennen en om de meest afgelegen plekken te bezoeken.''

Berttina (27)
Begeleider

Werkt bij ons sinds: 2019

Landen: Tanzania, Kenia, Indonesië en veel Europese landen.

 

"Reizen is voor mij wat tonijn is voor sushi; Je kan prima leven zonder, maar als je eenmaal weet hoe het smaakt wil je nooit meer anders!"

Klara (25)
Begeleider

Werkt bij ons sinds: 2019

Landen: Tanzania, Kenia, Amerika, Thailand, Laos, India, Curaçao en een groot aantal landen in Europa.


"Reizen geeft mij ontzettend veel energie. De unieke ervaringen die je opdoet door te reizen zijn met niets anders te vergelijken!"

Sanne (25)
Begeleider

Werkt bij ons sinds: 2019

Landen: Verenigde Staten, Cuba en veel Europese landen zoals Polen, Tjechië, Hongarije en Slowakije.

 

"Ik ben heel erg geïnteresseerd in andere culturen en ik denk dat je dit alleen door echt rond te lopen in een land en te spreken met de locals kunt ervaren."

Charissa (22)
Begeleider

Actief bij ons sinds: 2017

Landen: Thailand, Macedonië en andere Europese landen.

 

"Wat ik zo leuk vind aan reizen is dat mijn ‘gewoon’, niet het gewoon van een ander is. Ik vind het super leuk om dit te ervaren en me hieraan aan te passen!"

Tina (26)
Begeleider

Actief bij ons sinds: 2019

Landen: Thailand, Bali, Curacao, Panama, Costa Rica, Nicaragua en veel Europese landen.


"Door te reizen stap je buiten je comfortzone, hierdoor heb ik enorm veel geleerd en blijf ik het avontuur met veel plezier aangaan.''