"Hoeveel je ook over de wereld leert uit boeken en documentaires, het meest leer je door het zelf te ervaren"

Roel

Reisbegeleider Fairaway

Jongerenreizen

Ons hoofddoel is om elke keer weer een onvergetelijke reis te organiseren. De Fairaway-reizen hebben 3 pijlers: 
 
Culturele uitwisseling
We verblijven een deel van de tijd bij lokale gastgezinnen. We slapen, douchen en eten er, en draaien mee in het dagelijkse leven. Op allerlei vlakken leren we van elkaar. De gidsen en chauffeurs zijn allemaal ‘locals’. Hierdoor komen we op plekken waar je normaal als toerist niet komt. 
 
Leerzame excursies
We vinden het belangrijk dat jongeren zich tijdens de reis bewust worden van thema’s rond armoede en onrecht. Daarom bevat elke reis meerdere indrukwekkende excursies, zoals een bezoek aan een kliniek, een rondleiding door een sloppenwijk of een bezoek aan een fair trade plantage.
 
Leuke activiteiten
Maar een reis moet ook gewoon supergezellig zijn. Dus doen we heel veel leuke activiteiten zoals een safari, jungle walk, kookworkshop, sportwedstrijd en bonte avond. 

"Het doel van onze onderwijsprojecten en reizen is om jongeren spelenderwijs over hun grenzen te laten kijken en de wereld te laten ontdekken."

Michel

Directeur stichting Cross Your Borders

Organisatie

Fairaway is onderdeel van stichting Cross Your Borders. Wij organiseren al ruim 15 jaar meerdaagse, interactieve onderwijsprojecten over thema’s rond armoede en onrecht in de wereld op (v)mbo-, havo- en vwo-scholen in heel Nederland en Vlaanderen. Jaarlijks nemen zo’n 250 scholen en 40.000 leerlingen en studenten hieraan deel. Sinds 2015 organiseren we ook jongerenreizen onder de naam Fairaway. Inmiddels hebben we meer dan 20 reizen georganiseerd naar Tanzania & Kenia, Suriname, Nepal en Ghana. 
 
Ons team bestaat uit 15 jonge professionals, aangevuld met een groep stagiaires van mbo-, hbo- en wo-opleidingen. De reisbegeleiders zijn hoogopgeleide jongeren tussen de 22 en 33 jaar (zie onder). Ze hebben uitgebreide reiservaring naar verre landen, en zijn bekend met het begeleiden van groepen jongeren. 
Kirsten (26)
Coördinator

Werkt bij ons sinds: 2017

Landen: Tanzania, Kenia, Suriname, Nepal, Ghana, Sri Lanka, Verenigde Staten, Vietnam, Maleisië, Thailand, Singapore, Indonesië, Filipijnen en veel Europese landen.

“Reizen creëert voor mij onvergetelijke levenservaringen en mooie herinneringen. Meedoen in de lokale cultuur en omgaan met de lokale mensen is het leukste om te doen!"

Roel (34)
Begeleider

Werkt bij ons sinds: 2010

Landen: Tanzania, Kenia, Turkije, Cambodja, Thailand en veel Europese landen waaronder Schotland, Polen en Hongarije.

“Op reis vind ik het leuk om vanalles te zien en te beleven: van in bomen klimmen en duiken, tot gave gebouwen bewonderen en lokale gerechten proberen!”

Madelon (32)
Begeleider

Werkt bij ons sinds: 2012

Landen: Tanzania, Canada, Zuid-Afrika, Verenigde Staten, Nepal en veel Europese landen waaronder Bosnië, Hongarije en Montenegro.

“Ik heb altijd veel voorpret door voor de reis alle bezienswaardigheden en weetjes op te zoeken!”

Juul (31)
Begeleider

Werkt bij ons sinds: 2012

Landen: Tanzania, Oeganda, Kenia, Zuid-Afrika, China, Thailand, Singapore, Verenigde Staten en veel Europese landen.

“Ik word elke keer weer verrast hoe hartelijk en gastvrij mensen over de hele wereld zijn!”

Chantal (32)
Begeleider

Werkt bij ons sinds: 2014

Landen: Tanzania, Ethiopië, Zuid-Afrika, Namibië, Lesotho, Cambodja, Vietnam, Thailand, Maleisië, Bolivia, Nicaragua en Europese landen.


"Ik vind het op reis vooral leuk om juist kleine dorpjes te bezoeken en op tours te gaan met kleine, persoonlijke bedrijfjes om te zien hoe de mensen daar leven."

Laura (28)
Begeleider

Werkt bij ons sinds: 2015

Landen: Tanzania, Indonesië, Canada, Sri Lanka, Ghana en veel Europese landen waaronder Noorwegen, Zwitserland en Hongarije.

“Ik ben een echte avonturier en houd van bergen beklimmen en kamperen. Lekker genieten van een kampvuur met een gitaar erbij!”

Lotte (26)
Begeleider

Werkt bij ons sinds: 2018

 

Landen: Tanzania, Kenia, Vietnam, Thailand, Sri Lanka, Dubai, Zuid-Afrika, Lesotho, Swaziland en Europese landen.

 

''Ik ben altijd heel nieuwsgierig naar hoe het leven aan de andere kant van de wereld is, hoe mensen leven en hoe de omgeving eruit ziet.''

Esmée (27)
Begeleider

Werkt bij ons sinds: 2018

 

Landen: Tanzania, Kenia, Australië, Cambodja, Thailand, Singapore, Indonesië, Marokko, VS, Dominicaanse Republiek, Rusland en veel mooie plekken in Europa

 

''Reizen betekent voor mij nieuwe mensen leren kennen die de wereld op een andere manier bekijken en op die manier ook weer meer over jezelf leren.''

Sarah (25)
Begeleider

Werkt bij ons sinds: 2018

 

Landen: Suriname, Cuba, Colombia, Canada, Thailand, Vietnam, Laos, Cambodja, Indonesië, Maleisië, Singapore, Qatar en veel in Europa. 

 

''Reizen is voor mij een groot avontuur. Ik vind het super gaaf om mensen uit andere culturen te leren kennen en om de meest afgelegen plekken te bezoeken.''

Berttina (28)
Begeleider

Werkt bij ons sinds: 2019

Landen: Tanzania, Kenia, Indonesië en veel Europese landen.

 

"Reizen is voor mij wat tonijn is voor sushi; Je kan prima leven zonder, maar als je eenmaal weet hoe het smaakt wil je nooit meer anders!"

Klara (26)
Begeleider

Werkt bij ons sinds: 2019

Landen: Tanzania, Kenia, Amerika, Thailand, Laos, India, Curaçao en een groot aantal landen in Europa.


"Reizen geeft mij ontzettend veel energie. De unieke ervaringen die je opdoet door te reizen zijn met niets anders te vergelijken!"

Sanne (25)
Begeleider

Werkt bij ons sinds: 2019

Landen: Verenigde Staten, Cuba en veel Europese landen zoals Polen, Tjechië, Hongarije en Slowakije.

 

"Ik ben heel erg geïnteresseerd in andere culturen en ik denk dat je dit alleen door echt rond te lopen in een land en te spreken met de locals kunt ervaren."

Charissa (23)
Begeleider

Actief bij ons sinds: 2017

Landen: Thailand, Macedonië en andere Europese landen.

 

"Wat ik zo leuk vind aan reizen is dat mijn ‘gewoon’, niet het gewoon van een ander is. Ik vind het super leuk om dit te ervaren en me hieraan aan te passen!"

Tina (27)
Begeleider

Actief bij ons sinds: 2019

Landen: Thailand, Bali, Curacao, Panama, Costa Rica, Nicaragua en veel Europese landen.


"Door te reizen stap je buiten je comfortzone, hierdoor heb ik enorm veel geleerd en blijf ik het avontuur met veel plezier aangaan.''