"Hoeveel je ook over de wereld leert uit boeken en documentaires, het meest leer je door het zelf te ervaren"

Roel

Reisbegeleider Fairaway

Jongerenreizen

Ons hoofddoel is om elke keer weer een onvergetelijke reis te organiseren. De Fairaway-reizen hebben 3 pijlers: 
 
Culturele uitwisseling
We verblijven een deel van de tijd bij lokale gastgezinnen. We slapen, douchen en eten er, en draaien mee in het dagelijkse leven. Op allerlei vlakken leren we van elkaar. De gidsen en chauffeurs zijn allemaal ‘locals’. Hierdoor komen we op plekken waar je normaal als toerist niet komt. 
 
Leerzame excursies
We vinden het belangrijk dat jongeren zich tijdens de reis bewust worden van thema’s rond armoede en onrecht. Daarom bevat elke reis meerdere indrukwekkende excursies, zoals een bezoek aan een kliniek, een rondleiding door een sloppenwijk of een bezoek aan een fair trade plantage.
 
Leuke activiteiten
Maar een reis moet ook gewoon supergezellig zijn. Dus doen we heel veel leuke activiteiten zoals een safari, jungle walk, kookworkshop, sportwedstrijd en bonte avond. 

"Het doel van onze onderwijsprojecten en reizen is om jongeren spelenderwijs over hun grenzen te laten kijken en de wereld te laten ontdekken."

Michel

Directeur stichting Cross Your Borders

Organisatie

Fairaway is onderdeel van stichting Cross Your Borders. Wij organiseren al ruim 15 jaar meerdaagse, interactieve onderwijsprojecten over thema’s rond armoede en onrecht in de wereld op (v)mbo-, havo- en vwo-scholen in heel Nederland en Vlaanderen. Jaarlijks nemen zo’n 250 scholen en 40.000 leerlingen en studenten hieraan deel. Sinds 2015 organiseren we ook jongerenreizen onder de naam Fairaway. Inmiddels hebben we meer dan 20 reizen georganiseerd naar Tanzania & Kenia, Suriname, Nepal en Ghana. 
 
Ons team bestaat uit 15 jonge professionals, aangevuld met een groep stagiaires van mbo-, hbo- en wo-opleidingen. De reisbegeleiders zijn hoogopgeleide jongeren tussen de 22 en 33 jaar (zie onder). Ze hebben uitgebreide reiservaring naar verre landen, en zijn bekend met het begeleiden van groepen jongeren. 
Sarah (26)
Coördinator

Werkt bij ons sinds: 2018

 

Landen: Suriname, Cuba, Colombia, Canada, Thailand, Vietnam, Laos, Cambodja, Indonesië, Maleisië, Singapore, Qatar en veel in Europa. 

 

''Reizen is voor mij een groot avontuur. Ik vind het super gaaf om mensen uit andere culturen te leren kennen en om de meest afgelegen plekken te bezoeken.''

Roel (35)
Begeleider

Werkt bij ons sinds: 2010

Landen: Tanzania, Kenia, Turkije, Cambodja, Thailand en veel Europese landen waaronder Schotland, Polen en Hongarije.

“Op reis vind ik het leuk om vanalles te zien en te beleven: van in bomen klimmen en duiken, tot gave gebouwen bewonderen en lokale gerechten proberen!”

Madelon (33)
Begeleider

Werkt bij ons sinds: 2012

Landen: Tanzania, Canada, Zuid-Afrika, Verenigde Staten, Nepal en veel Europese landen waaronder Bosnië, Hongarije en Montenegro.

“Ik heb altijd veel voorpret door voor de reis alle bezienswaardigheden en weetjes op te zoeken!”

Juul (32)
Begeleider

Werkt bij ons sinds: 2012

Landen: Tanzania, Oeganda, Kenia, Zuid-Afrika, China, Thailand, Singapore, Verenigde Staten en veel Europese landen.

“Ik word elke keer weer verrast hoe hartelijk en gastvrij mensen over de hele wereld zijn!”