"Midden in de jungle slapen bij de inheemse bevolking is zo bijzonder!"

Sarah

Reisbegeleider

Het land

Suriname ligt aan de noordkust van Zuid-Amerika. Er wonen 600.000 mensen, een stuk minder dan in Nederland dus! Het land is bijna vier keer zo groot als Nederland, maar het grootste deel van Suriname bestaat nog uit dichtbegroeide jungle. Het land is enorm gevarieerd en heeft verschillende culturen, geloven en bevolkingsgroepen. De officiële taal is Nederlands, dus je kunt heel gemakkelijk communiceren met de lokale bevolking.

"Op vakantie met je ouders, doe je echt niet dit soort vette dingen!"

Juul

Reisbegeleider Fairaway

Het reisprogramma

De reis naar Suriname duurt 9 dagen en vindt plaats in de schoolvakantie. Hieronder lees je wat we per dag gaan doen. Het programma is onder voorbehoud en kan per reis wijzigen.

Dag 1
We vertrekken ‘s morgens uit Nederland en nemen een vlucht van ongeveer 9 uur. Van de luchthaven is het ongeveer een uur rijden naar Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. We blijven de eerste avond in een hostel slapen zodat we dag 2 fris en fruitig kunnen beginnen.

Dag 2
Na ons eerste Surinaamse ontbijtje, vertrekken we naar New Amsterdam. We lopen naar het slavenfort, een door slaven gebouwd verdedigingsfort dat later een gevangenis is geworden. We brengen dan ook nog een bezoek aan de Peperpot plantage, een koffieplantage waar altijd veel doodskopaapjes zitten! Terug in Paramaribo gaan we naar de markt om door middel van een speurtocht ons avondeten te verzamelen. Daarna maken we dit zelf klaar, onder begeleiding van een kok.

Dag 3
Op de derde dag van onze reis gaan we vroeg uit de veren: vandaag gaan we namelijk de jungle in! Het is ongeveer twee uur rijden naar Boskamp, waar we een bedrijf bezoeken waar ze vis roken. We halen hier ook een heerlijke Javaanse lunch voor op de boot. Vanaf Boskamp gaan we verder op een echte houten Surinaamse boot, een korjaal. Vanaf het water zullen we ook een heleboel dieren zien: brulapen, luiaards, papegaaien, noem maar op! Eenmaal bij het dorp aangekomen maken we kennis met de gastgezinnen en maken we een tocht door het dorp. We zullen ook de lokale taal leren en gaan bij de gastgezinnen eten en slapen. 

Dag 4
Na de eerste nacht logeren, ontbijten we ook bij de gastgezinnen. Daarna gaan we samen met de lokale jongeren het bos in om elkaar te leren kennen en het leven in de jungle te ervaren. We verzamelen samen met hen het eten voor vanavond. We brengen een bezoek aan een traditionele genezer die ons alles vertelt over de geesten, kruiden en planten die worden gebruikt bij traditionele genezingen. We zullen ook zelf een mand/zeef gaan vlechten. In de avond maken we weer ons eigen eten klaar en daarna spelen we nog een spelletje bij het kampvuur.

Dag 5
We gaan met de kinderen uit het dorp naar de basisschool en zullen daar een ochtend meedraaien in de klas. Een bijzondere ervaring om in de jungle les te krijgen! Daarna organiseren we op de school een sportwedstrijd: Nederland – Suriname, eens kijken wie er gaat winnen! Daarna nemen we nog een verfrissende duik in de rivier. Lekker zwemmen en wie weet zien we nog wat dieren. We zitten natuurlijk wel midden in de prachtige natuur!

Dag 6
We ontbijten bij de gastgezinnen en gaan daarna naar de plantages, hun kostgrondje. Hier verbouwen zij zelf hun eten, zoals bijvoorbeeld cassave. We helpen hier ook mee met het werk op de plantage. In de middag zien we hoe de cassavewortel wordt omgetoverd tot brood en Kasiri, een soort bier. Dit is de laatste avond bij de gastgezinnen en dus ook tijd voor een tof eindfeest! Nog een laatste avond samen eten, dansen en muziek maken voordat we afscheid moeten nemen.

Dag 7
Vroeg in de ochtend nemen we afscheid van de gastgezinnen en vertrekken we naar Wageningen. Nee, we vliegen dan nog niet naar Nederland: er ligt namelijk ook een Wageningen in Suriname! Hier liggen enorme rijstplantages. Vroeger kwamen de schepen naar dit dorp en werden volgeladen met rijst bestemd voor de export. We zullen ook een klein stukje de Marataka rivier opgaan. In Wageningen blijven we een nachtje slapen.

Dag 8
Na het ontbijt in Wageningen rijden we in een uurtje naar Coroni. We kunnen hier zien wat voor gevolgen boskap heeft voor het land. Vroeger bevonden zich hier namelijk uitgestrekte bossen, maar die zijn gekapt en door erosie is ook een heel stuk van het land verdwenen. Erg indrukwekkend om te zien. Bij terugkomst in Paramaribo zullen we nog een kleine tour door de stad doen, maar gaan we ook vooral lekker lunchen en bijkomen; we hebben namelijk een lange vlucht voor de boeg! ’s Avonds stappen we op het vliegtuig naar huis!

Dag 9
Na een bijzondere en onvergetelijke reis komen we weer aan in Nederland. Nu kunnen we onze vrienden en familie alles vertellen over onze avonturen! 

"Ik heb voor mijn verjaardag gevraagd of al mijn vrienden en familie een bijdrage wilden doen. Toen was ik al een heel eind!"

Noa (17 jaar)

Reisdeelneemer

Wat kost de reis?

De standaardprijs van de 9-daagse reis naar Suriname is €1.895, tenzij anders aangegeven. In deze prijs is inbegrepen:

  • Het vliegticket
  • 24/7 begeleiding
  • Lokaal vervoer
  • Overnachtingen
  • 3 maaltijden per dag
  • Excursies en uitstapjes

Wat moet je zelf nog regelen:

  • Visum
  • Reisverzekering
  • Vaccinaties en medicatie
  • Persoonlijke uitgaven

Fairaway maakt onderdeel uit van een stichting. Dit betekent dat wij niet streven naar winst.

We proberen de prijs zo laag mogelijk te houden, om zoveel mogelijk jongeren mee op reis te kunnen laten gaan. Maar vliegtickets, 24/7 begeleiding, uitstapjes enzovoorts kosten nu eenmaal geld.

Hier lees je hoe de prijs van de reis is opgebouwd.

Open Google Maps