"Overnachten in een lemen hut met een dak van stro...  dat maakt echt indruk!"

Roel

Reisbegeleider Fairaway

Het land

Ghana ligt in het westen van Afrika. Het land is bijna 6 keer zo groot als Nederland en heeft ongeveer 28 miljoen inwoners. Het zuiden is vochtig, groen en tropisch met mooie zandstranden. Het noorden is droog, heet en bruin. Het land is politiek stabiel en bevolkingsgroepen leven in harmonie met elkaar. De mensen spreken er Engels en zijn enorm gastvrij. Je zult je dan ook heel snel thuis voelen! 

"Het is zo leuk dat je echt in contact komt met de mensen."

Sarah

Reisbegeleider Fairaway

Het reisprogramma

De reis naar Ghana duurt 9 dagen en vindt plaats in de schoolvakanties. Hieronder lees je wat we per dag gaan doen. Het programma is onder voorbehoud en kan per reis wijzigen.

Dag 1
We vliegen vanaf een luchthaven in Nederland, België of het Duitse Ruhrgebied. De vlucht naar Ghana duurt naar verwachting ongeveer 8 uur, afhankelijk van de vliegmaatschappij. In de avond komen we aan in de hoofdstad Accra, waar we verblijven in een guesthouse.

Dag 2
Na een Ghanees ontbijt gaan we de stad verkennen. We zien de rijke delen, maar gaan ook naar de sloppenwijken. Ook bezoeken we een vuilnisbelt waar heel veel oude apparatuur uit Europa wordt gedumpt. Aan het eind van de middag vliegen we naar het noorden van Ghana, naar de stad Tamale.

Dag 3
We beginnen de dag met een korte taal- en cultuurles. Vandaag ontmoeten we namelijk onze jongeren van het gastgezin. We gaan 's middags naar de markt om samen inkopen te doen voor het avondeten dat we samen met het gastgezin klaarmaken. Op en rond de markt zien we wat er gebeurt met de containers vol kipresten en tweedehands kleding uit rijke landen zoals Nederland. Na het avondeten worden we in twee- of drietallen afgezet bij de gastgezinnen. Zij wonen in kleine dorpen rond de stad, in lemen hutten met strodaken. Back to basic: zonder elektriciteit, zonder stromend water.

 

 

Dag 4
In de ochtend helpen we mee met de dagelijkse activiteiten van het gastgezin. We gaan met hen naar de rivier of put om water te halen. Ook ontmoeten we het dorpshoofd. We gaan naar een Ghanese school en een kleine kliniek om te zien wat de verschillen zijn met Nederland. Ook bezoeken we een centrum waar vrouwen shea butter maken. Vandaag staat het lokale leven helemaal centraal. 

Dag 5
We bezoeken het dorp Daboya, waar traditionele gewaden worden gemaakt. Hiervoor moeten we met een kano over de rivier. In het dorp spreken we met kinderen die de hele dag moeten werken en leren we alles over de productie van kleding. Daarna gaan we terug naar Tamale voor een spetterend eindfeest met de gastgezinnen, met dans, muziek en spellen uit Ghana én Nederland.

Dag 6
Al heel vroeg vertrekken we naar Mole National Park voor de safari. We doen deze niet per jeep, maar kiezen voor een spannende jungle walk: onder begeleiding van twee guides lopen we door het park, op zoek naar olifanten, krokodillen en apen. We slapen vannacht in Mole National Park.

  

Dag 7
Vandaag reizen we terug naar Tamale om een NGO te bezoeken en nog wat souvenirs te scoren. 's Middags vliegen we terug naar het zuiden om na een busrit aan te komen bij Ko-Sa Beach waar we even lekker kunnen zwemmen, sporten en in strandhutten de nacht zullen doorbrengen.

Dag 8
Vandaag bezoeken we het centrum van de Nederlandse slavenhandel, Fort Elmina, aan de Ghanese kust. We zien waar de Ghanese slaven verbleven voordat ze door onze voorouders op de boot werden gezet. Enorm indrukwekkend. Na een laatste lunch vertrekken we naar Accra voor de terugvlucht.

Dag 9
Boordevol indrukken en ervaringen komen we aan in Nederland om onze ouders, broers, zussen, vrienden en vriendinnen alles te vertellen over deze onvergetelijke reis.

  

 

"Ik heb al mijn familieleden gevraagd om mij te sponsoren. Toen had ik het geld voor de reis al bijna bij elkaar."

Eelke (16 jaar)

Reisdeelnemer

Wat kost de reis?

De standaardprijs van de 9-daagse reis naar Ghana is €1.895, tenzij anders aangegeven.

In deze prijs is inbegrepen:

  • Het vliegticket
  • 24/7 begeleiding
  • Lokaal vervoer
  • Overnachtingen
  • 3 maaltijden per dag
  • Excursies en uitstapjes

Wat moet je zelf nog regelen:

  • Visum
  • Reisverzekering
  • Vaccinaties en medicatie
  • Persoonlijke uitgaven

Fairaway maakt onderdeel uit van een stichting. Dit betekent dat wij niet streven naar winst.

We proberen de prijs zo laag mogelijk te houden, om zoveel mogelijk jongeren mee op reis te kunnen laten gaan. Maar vliegtickets, 24/7 begeleiding, uitstapjes enzovoorts kosten nu eenmaal geld.

Hier lees je hoe de prijs van de reis is opgebouwd.

 

Open Google Maps